Прес-центр22 вересня 2017, 09:09

22 вересня – День партизанської слави

22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, у нашій країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001.

Свято партизанської слави встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їхньої пам'яті...», про це сказано в Указі.

Це - державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це - свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом.

В районному історичному музеї для учнів Марківської ЗОШ І-ІІ ст., відбувся захід "Партизанський рух на Марківщині", який провела завідувач музею Вікторія Бабенко. Також приймали участь працівники архівного відділу райдержадміністрації Наталія Сафронова та Тетяна Сорочинська.

Дітям розповили про партизанський рух на Україні, а також ознайомили з героїчним життям юних підпільників Марківщини - Івана Бородая, який був розстріляний під час визволення Марківщини, нагороджений орденом Леніна посмертно та Миколи Миронова (народився в с. Курячівка), був членом підпільної організації "Молода гвардія".