Прес-центр12 червня 2020, 09:06

Безоплатна правова допомога: що робити, якщо в документі помилка

До Міловського місцевого центру з правовим питанням звернулась літня жінка. "У мене в паспорті по батькові записано «Степановна» замість «Степанівна». Чи будуть у мене проблеми під час оформлення пенсії через цю цю помилку?"

Відповідає заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Міловського місцевого центру Ірина Потоцька:
такі помилки найчастіше виявляються при оформленні права власності, спадщини та оформлення пенсії. В даній ситуації все залежить від того, як давно така помилка у написанні по батькові крокує по життю з громадянином і як оформлена трудова книжка. Якщо в трудовій книжці написання по батькові відповідає написанню у паспорті то проблем при оформленні пенсії не буде. Якщо ж є розбіжність, таку помилку необхідно або виправляти, звернувшись  до державного органу, який видав паспорт,  з заявою виправити виявлену в ньому помилку, або у разі неможливості виправлення, звертатися до суду із заявою про встановлення факту належності особі трудової книжки. Також обов’язково необхідно звернути увагу, як по батькові написано в правовстановлюючих документах на рухоме, нерухоме майно та як записано у дітей в свідоцтві про народження в графі «мати», щоб уникнути подальших проблем, наприклад, при оформленні спадщини чи договору купівлі-продажу майна. Звичайно, правильніше виправити помилку й отримати паспорт з вірним написанням свого прізвища, ім’я, по батькові. Але якщо відповідна помилка із року в рік крокувала з людиною, присутня в інших правовстановлюючих документах, її виправлення потягне за собою й зміну по батькові в інших документах. І тут прийняти рішення, яким шляхом йти, повинна людина сама.

Для надання більш конкретної та вичерпної консультації, необхідно ознайомитися з документами громадянина і оцінити їх в сукупності з ситуацією, яка склалася.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, 099 460 93 68, чи на «гарячу» лінію системи 0800 213 103. Це безоплатно, оперативно та професійно. Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!