Прес-центр25 липня 2019, 09:07

Чесна Платіжка Актуальні питання та відповіді про тарифи

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року                        № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджено державне регулювання цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва.

Посилання на постанову: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/deyaki-pitannya-zahistu-prav-spozhivachiv-zhitlovo-komunalnih-poslug-i260619

Так, на опалювальний сезон 2019/20 року установлено граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва.

 

Докладніше – дивіться питання та відповіді.

1. Чому було прийняте рішення про граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва?

В лютому 2019 року уряд В. Гройсмана виявив проблему: споживачі майже в усіх регіонах отримали платіжки за природний газ із застосуванням відповідних коефіцієнтів – нібито для приведення об’ємів спожитого газу до стандартних умов. Це була «самодіяльність» облгазів, обґрунтована тим, що під час транспортування об’єм газу змінюється.

Уряд ініціював звернення до НКРЕКП щодо встановлення для облгазів вимоги перерахувати рахунки на природний газ БЕЗ застосування відповідних коефіцієнтів.

У квітні 2019 року платіжки із застосуванням відповідних коефіцієнтів уже не надходили.

Потім, як відомо, Кабмін постановою №485 від 05 червня 2019 року змінив формулу розрахунку ціни природного газу, чим зобов'язав "Нафтогаз" знизити ціну газу для населення.

Однак невирішеною залишається проблема високих тарифів на опалення для населення та відмінності у ціні на тепло у різних населених пунктах України.

Тариф встановлює НКРЕКП на підставі розрахунків виконавців послуг або органи місцевого самоврядування. Оскільки розрахунки у всіх різні - ціна теж різна. Хоча так не має бути.

Для прикладу: станом на 01 квітня 2019 року найвищі тарифи на теплову енергію були в таких населених пунктах:

  • м.Сміла, Черкаська область – 2337.72 грн/Гкал
  • Кіровоградська область – 2129.08 грн/Гкал
  • Волинська область – 1847.75 грн/Гкал
  • Рівненська область – 1795.53 грн/Гкал

 

 2.  Який розмір нових тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води?

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» встановлено на опалювальний сезон 2019/20 року такі граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва:

з постачання теплової енергії: у разі оснащення приладами обліку - 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності приладів обліку - 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням податку на додану вартість);

з постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води - 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість); у разі відсутності рушникосушильників - 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість).

 

3. Скільки зможу зекономити після застосування нових тарифів?

Від 10 % до 40% в залежності від регіону.

 

 

4. Коли вступлять в дію нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

Тарифи на послуги постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води наберуть чинності з початку опалювального сезону 2019/20 року.

 

5. Чи поширюються нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води на нарахування за надані зазначені послуги в попередні періоди?

  •  

 

6. Чи втратять право на субсидію люди, які її отримували, після затвердження нових тарифів на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

Порядок призначення субсидії не зміниться.

 

7. Чи треба переоформлювати субсидію?

  •  

 

8. Що робити, якщо органи місцевого самоврядування не встановили тарифи з урахуванням граничних цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

- Перевірте на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду (не пізніше 1 вересня 2019 року).

- Зверніться на Урядову гарячу лінію за номером 1545 та повідомте про нездійснення органом місцевого самоврядування перерахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення

- Завантажте зразок вимоги до органу місцевого самоврядування на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/ та зверніться для виконання рішення Уряду.

 

9. Що робити, якщо постачальник надіслав платіжку, в якій зазначений тариф, який перевищує граничні ціни/тарифи на послуги з постачання теплової енергії і послуги з постачання гарячої води?

Завантажте зразки документів на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/ та зверніться до теплопостачальної організації у зручний для вас спосіб – звичайною або електронною поштою або особисто передайте постачальнику – для перерахунку вартості зазначених послуг на опалювальний сезон 2019/20.

 

10. Де я можу отримати зразки документів для поновлення своїх прав та оскарження дій місцевої ради та теплопостачальної огранізації?

Зразки документів можна знайти та завантажити на сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua/

 

 

11. Де я можу проконсультуватися з приводу нових тарифів?

Якщо вам потрібна правова допомога або консультація – звертайтеся до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Адреси центрів надання безоплатної правової допомоги тут:https://legalaid.gov.ua/ua/local-centres

 

Корисні посилання:

 

Зразки документів: https://minjust.gov.ua/news/info/zrazki-dokumentiv-schodo-pererahunku-tsini-na-opalennya

 

Калькулятор «Чесна платіжка»: https://minjust.gov.ua/news/info/onlayn-kalkulyator-poslug

 

Реєстр постачальників:
https://minjust.gov.ua/news/info/reestr-teplopostachalnikiv

 

ЛИСИЧАНСЬК

 

 

 

МІСТО ОБЛАСНОГО ЗНАЧЕННЯ

ТЕПЛОПОСТАЧАЛЬНИК

ЗАСНОВНИК

БЕНЕФІЦІАР

КЕРІВНИК

ТАРИФ (3 ПДВ)

 

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

ЛИСИЧАНСЬК

Комунальне підприємство «Лисичанськтепломережа

»

Лисичанська міська рада Луганської області

 

Панаіт Андрій Вікторович

1698,38

РУБІЖНЕ

Комунальне

спеціалізоване

теплозабезпечуюче

підприємство

«Рубіжнетеплокомуненерг

о» Рубіжанської міської

ради

Рубіжанська міська рада Луганської області

 

Сімоненко Максим Олександрович

1685,99

СЄВЄРОДОНЕЦЬК

Державне підприємство

«Сєвєродонецька

теплоелектроцентраль»

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

 

 

Гудим Олександр Петрович

1587,51

 

 

 

 

 

 

 

Комунальне підприємство

«Сєвєродонецьктеплокому

ненерго»

Сєвєродоне-цька міська рада

 

 

Гавриленко Андрій Анатолійович

1784,71