Прес-центр31 липня 2018, 16:07

До уваги мешканців району!

Міністерство екології та природних ресурсів України  дало старт системному впорядкуванню сміттєзвалищ, запустивши сервіс «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ».

Сервіс ecomapa.gov.ua має на меті зібрати найповнішу інформацію щодо стану сміттєзвалищ в Україні.

Даний сервіс був створений для проведення оперативної інвентаризації всіх наявних сміттєзвалищ в Україні, як стихійних, так і санкціонованих, та нанесення інформації про них на інтерактивну мапу з геолокаційною прив’язкою для оперативного реагування на інформацію населення про несанкціоновані звалища з метою їх негайної ліквідації.

Також електронний сервіс включає мобільний додаток на базі кількох програмних систем, який дозволяє кожному громадянину України сфотографувати будь-яке сміттєзвалище та надіслати фото на веб-портал Мінприроди.

Отримана інформація буде оперативно опрацьована та нанесена на карту. У разі виявлення стихійних сміттєзвалищ Мінприроди надсилатиме отриману інформацію до органів місцевої влади зі спонуканням їх ліквідувати. Кожен громадянин зможе побачити процес усунення порушень в оновлених статусах, передбачених додатками.

Додатково повідомляємо, що відповідно до ч. 2 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники, наймачі джерел утворення твердих побутових відходів укладають договори на вивезення відходів з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг. На території смт Марківка виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів є комунальне підприємство «Марківський комунальник».

Згідно ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач укладає договір на надання послуги – в даному випадку вивезення твердих побутових відходів, підготовлений  виконавцем послуг на основі типового договору.

                Відсутність  у громадян, організацій, підприємств, установ договорів на вивезення відходів, відмова від укладання договору є порушенням вимог законодавства щодо поводження з відходами та Правил благоустрою територій населеного пункту та є підставою для складання протоколу про адміністративне правопорушення  та накладення штрафу згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст. 152 Кодексу передбачає накладення штрафу від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів громадян за порушення правил у сфері благоустрою).