Прес-центр11 грудня 2018, 15:12

До уваги населення!

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон), який набрав чинності 11 червня 2017 року, суб’єкти господарювання, які на сьогодні одночасно провадять діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом, повинні протягом 18 місяців з дня набрання чинності зазначеним Законом (тобто, до 11 грудня 2018 року) здійснити юридичне відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання (обленерго), у тому числі шляхом створення електропостачальника. Ліцензії на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом підлягають анулюванню.

Наразі НКРЕКП видало ліцензії:

1. ТОВ «ЕНЕРА СХІД» отримало ліцензію (постанова НКРЕКП від 14.06.2018 № 429) на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, яка набирає чинності з 01.01.2019;

2. ТОВ «Луганське енергетичне обєднання» отримало ліцензію (постанова НКРЕКП від 30.11.2018 № 1587):

- до 01.01.2019 на послуги з розподілу електричної енергії та постачання електричної енергії;

- з 01.01.2019 та на період до завершення антитерористичної операції на послуги з розподілу електричної енергії.

Таким чином, договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» припиняють свою дію з 01.01.2019.

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії та порядок укладання договорів визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ), затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312.

Відповідно до ПРРЕЕ для забезпечення споживання електричної енергії споживач укладає договори:

1 про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу;

2 про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих непобутових споживачів).

Договір про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу визначає умови надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема надійність (безперервність) електропостачання, якість електричної енергії, порядок припинення (обмеження) електроживлення, порядок обліку електричної енергії тощо.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається за формою договору, що є додатком 3 до ПРРЕЕ.

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

Варто відзначити, що наявність у споживача укладеного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії є умовою постачання електричної енергії споживачу.

Договір про постачання електричної енергії споживачу визначає умови продажу споживачу електричної енергії, як товарної продукції за ринковими цінами та визначає зокрема, ціну та/або порядок розрахунку ціни електричної енергії, способи оплати, спосіб оплати послуг з розподілу електричної енергії (через електропостачальника  в одному рахунку або напряму з оператором системи розподілу) тощо.

Договір про постачання електричної енергії споживачу визначає умови продажу споживачу електричної енергії, як товарної продукції за ринковими цінами та визначає зокрема, ціну та/або порядок розрахунку ціни електричної енергії, способи оплати, спосіб оплати послуг з розподілу електричної енергії (через електропостачальника в одному рахунку або напряму з оператором системи розподілу) тощо.

Договір про постачання електричної енергії споживачу із обраним електропостачальником укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. При цьому споживач має право вільно обирати та змінювати електропостачальника.

Відповідно до Закону і разі необрання споживачем (крім побутового иа малого непобутового споживача) нового електропостачальника, постачання електричної енергії такому споживачу здійснюватиметься постачальником «останньої надії» протягом періоду, який не повинен перевищувати 90 днів.

Побутові та малі непобутові споживачі мають право (не обов’язок) на постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, які формуються відповідно до затвердженої НКРЕКП методики.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

 

Тарифи (без ПДВ)

1. Тариф на постачання електричної енергії –http://www.nerc.gov.ua/?news=8419;

2. Тариф на розподіл електричної енергії –http://www.nerc.gov.ua/?news=8419;

3. Тариф на постачання універсальних послуг – http://www.nerc.gov.ua/?news=8419).

За інформацією щодо затверджених тарифів маєте можливість слідкувати на сайтах: НКРЕКП (http://www.nerc.gov.ua), ТОВ «ЕНЕРА СХІД» (http://lg.enera.ua) та ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (https://www.en.lg.ua).

 

                                                                                                                    

За додатковою інформацією звертатися до заступника голови Марківської райдержадміністрації Ігоря Копатька (контактний телефон – 0646491099).