Прес-центр23 квітня 2019, 13:04

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ – ШЛЯХ ДО РЕЄСТРАЦІЇ

Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Громадська організація створюється з метою здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

         Що необхідно знати для створення та реєстрації громадської організації?

  1. Засновниками та членами (учасниками) громадської організації є фізичні особи.
  2. Громадська організація може здійснювати свою діяльність зі статусом юридичної особи та без статусу юридичної особи. Від цього також залежить перелік документів, які будуть подаватися для державної реєстрації.
  3. Основним нормативно-правовим актом, який визначає порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських організацій, є Закон України "Про громадські об'єднання" (далі – Закон).
  4. Реєструючим органом громадських організацій є Головні територіальні управління юстиції.
  5. Строк реєстрації – 3 робочих дні.
  6. Реєстрація здійснюється безкоштовно.
  7. Існує можливість подати в електронному вигляді документи для попередньої перевірки реєструючому органу за допомогою веб-сайту "Он-лайн будинок юстиції" (https://online.minjust.gov.ua).

         Процедура створення та реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи складається з таких етапів:

  1. Проведення установчих зборів засновників, на яких вирішуються основні питання створення та діяльності громадської організації (вимоги до протоколу установчих зборів засновників, статуту громадської організації визначені в статтях 9, 10, 11 Закону).
  2. Підготовка документів (протокол установчих зборів засновників з реєстром осіб, статут, відомості про керівні органи та уповноважену особу, заява про державну реєстрацію створення юридичної особи, затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016  № 3268/5), із зразками заповнення яких можливо ознайомитись на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Луганській області (http://www.lugjust.gov.ua).
  3. Подання документів до реєструючого органу особисто або поштою.
  4. Отримання відповіді, яка після державної реєстрації розміщена на веб-сайті "Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch).