Прес-центр21 липня 2017, 08:07

Інформація щодо отримання 20 % компенсації за придбання сільгосптехніки

На засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення розширити перелік банківських установ, до яких можуть звернутися сільгоспвиробники для отримання 20 % компенсації за придбання сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Зокрема, отримати часткову компенсацію можна буде не лише через державні банки, а й через банки, у статутному капіталі яких 75 і більше відсотків належить державі.

Реалізація державної програми часткової компенсації техніки стимулюватиме розвиток національного машинобудування з максимальним використанням місцевих ресурсів.

За бюджетною програмою на 2017 рік передбачено 550 млн грн у рамках держпідтримки аграрних виробників. На 2018 р. планується збільшення до 900 млн грн, а у 2019-2021 рр. – до 1,5 млрд грн, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Нагадаємо, що компенсація надається за придбання техніки, яка входить у затверджений Перелік української техніки та обладнання для АПК, їх виробників та дилерів, який включає 40 українських заводів-виробників. Перелік розміщено за посиланням: http://www.minagro.gov.ua/uk/ministry?nid=24055

Техніка, на яку розповсюджується дія програми, має бути придбана після 15 березня 2017 року (відповідно до дії постанови КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» від 01.03.2017 № 130).

Учасник програми (сільгоспвиробник) не повинен бути банкрутом; не перебувати на стадії ліквідації; не мати відкритої справи про банкрутство; не мати прострочену більше ніж за 6 місяців заборгованість перед державним бюджетом, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, що підтверджується відповідними органами ДФС.

Техніка та обладнання, придбані з частковою компенсацією вартості, протягом трьох років мають використовуватись за призначенням та не підлягають відчуженню.

Для отримання 20 % компенсації також необхідно відкрити рахунок в одному із банків, що відповідають вищезазначеним умовам, та здійснити оплату за техніку чи обладнання, або переконатися, що раніше здійснена купівля (після 15 березня 2017 р.) проводилась через такий банк.

До цього ж банку слід подати заявку за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 18.04.2017 № 228 «Про затвердження форм для отримання часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва», і три документи, що підтверджують придбання техніки та обладнання: копію платіжного доручення, акт приймання-передачі техніки та обладнання, свідоцтво про державну реєстрацію техніки (якщо вона підлягає обов’язковій державній реєстрації).

Банки надають Мінагрополітики інформацію щодо суми коштів, що підлягає частковій компенсації. Міністерство, у свою чергу, формує реєстр сільгоспвиробників, які придбали техніку та обладнання і претендують на отримання часткової компенсації, та на підставі реєстру і у межах відкритих асигнувань на протязі місяця перераховує кошти банкам. Останні протягом одного операційного дня перераховують кошти на поточні рахунки учасникам програми.