Прес-центр24 серпня 2021, 14:08

Луганщина святкує 30-річчя Незалежності України

Урочисті заходи з нагоди святкування Дня Незалежності України розпочалися сьогодні в Сєвєродонецьку.

«Вітаю всіх з 30 річницею Незалежності України! Сьогодні з самого ранку ми святкуємо ювілейну дату. Я бачу дуже багато посмішок, радісних облич, але ми зібрались тут, щоб вшанувати кращих дітей України, які, нажаль, загинули, захищаючи її – були сильними для своєї країни людьми, які готові на героїчні вчинки та віддали найголовніше – своє життя заради нашої свободи і незалежності. Дякуємо їм та ніколи не забудемо цей подвиг. Своїми вчинками і відданою працею будемо кожний день наближати нашу перемогу, щоб підняти жовто-блакитний прапор над нашим українським Луганськом, і саме там ми будемо так само вшановувати найкращих дітей України. Вічна їм пам’ять і слава Україні!»– сказав голова облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника генерал-майора Олександра Радієвського, який загинув під час бою за звільнення Лисичанська, у пам’ять видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України, загиблих учасників Революції Гідності, Операції об’єднаних сил, Антитерористичної операції, заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та вшанували їх подвиг хвилиною мовчання.

«День Незалежності – свого роду і сумна дата, але все ж таки святкова. Незважаючи на ті скрутнощі, які пережила наша держава, ми маємо йти до сталого розвитку, маємо вшанувати загиблих тим, що маємо йти вперед – розвивати і розбудовувати нашу державу», – зазначив керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

Урочистою ходою присутні з Прапорами України вирушили до пам’ятників Тарасу Шевченку та Івану Франку, де відбулося покладання квітів під декламування віршів знаменитих поетів.

Продовжилися урочистості у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі.

Там за участі очільника області Сергія Гайдая відбулася церемонія урочистого спецпогашення поштової марки із зображенням Луганської області, випущеної з нагоди 30-ї річниці незалежності України. На конверті та штемпелі спецпогашення використана спеціальна символіка, на марці надрукований уривок з вірша «Молитва за Україну» юної письменниці Олександри Бурбело. Тираж конверту 350 тисяч примірників.

Очільник області привітав усіх зі святом: «Сьогодні ми святкуємо 30 річницю Незалежності. 30 років – це не багато, але наша країна вже й не маленька. Нам є чим пишатися. Сьогодні для всіх нас – свято, але зранку під час покладання квітів у пам’ять загиблих я бачив сльози на очах, і це добре, тому що це означає, що у людей серця за ті роки не стемніли. Це означає, що герої загинули не даремно. І поки ми будемо бачити ті сльози, герої житимуть у наших серцях. Ми пишаємося ними. Як ми пишаємося і нашою Україною: нашими спортсменами, науковцями, лікарями, військовими, рятувальниками, прикордонниками, спортсменами, рядовими працівниками, у всьому світі знають наших поетів, наш «Щедрик», наш літак «Мрія». Ми, як писав наш славетний Кобзар, любимо Україну у часи радості, і в часи негоди. Життя жорстке, Україна ще побачить на своєму шляху багато злодіїв, шахраїв, які намагаються купувати за гречку чи цукор зрадників. Але ми повинні пам’ятати, що навіть одна людина може змінити світ, а нас, українців, мільйони. Ми повинні пройти шлях від революції до еволюції, до української нації. Ми повинні пишатись собою і віддавати Україні те, що в нашому серці, – нашу любов».

Цього дня представники різних професій отримали нагороди. Так, Медаллю «За працю і звитягу» нагороджено апаратника цеху акціонерного товариства «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» Ірину Бондаренко. Почесне звання «Заслужений лікар України» отримала лікар-акушер-гінеколог, головний спеціаліст відділу Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Сазонова, «Заслужений природоохоронець України» – начальник Державної екологічної інспекції у Луганській області – головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Луганської області Анатолій Гацько. Грамотою Верховної Ради України нагороджено заступника начальника управління – начальника відділу управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Олександра Козенка.

Також Почесною відзнакою «За розвиток регіону» нагороджено виховательку дитячого будинку сімейного типу з Лисичанська Вероніку Закірову, начальника служби у справах дітей Рубіжанської міської ради Олену Нічупієнко, завідувача відділення Луганської обласної дитячої лікарні Тетяну Померанцеву, начальника відділу Сватівської районної державної адміністрації Валерія Усова.

Крім того, військові отримали знаки пошани «Захиснику Луганщини», також жителів області відзначено Почесними грамотами та Листами подяки облдержадміністрації.

Для присутніх відбулася святкова театралізована постанова.