Прес-центр30 жовтня 2019, 15:10

Марківщина цього тижня прийняла виставку «Фактор свободи»

Марківщина цього тижня прийняла виставку «Фактор свободи», яку мешканці та гості селища спостерігатимуть у фойе районного Будинку культури. Мета виставки – підвищення рівня патріотичного та культурного рівня обізнаності українців, перш за все, учнівської й студентської молоді. Матеріали для виставки розроблено Інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху.

На 18 банерах представлена інформація про Івана Мазепу, Симона Петлюру та Степана Бандеру – особистості, які внесли вклад в історію нашої країни. Матеріали містять відомості про їх родини, роки навчання та становлення тощо.

Не залишив байдужим банер, присвячений українцю Василю Сліпаку, – всесвітньо відомому оперному співаку, який залишив успішну кар’єру, щоб захищати Україну від агресії, та загинув у червні 2016 року.

На цьому стенді написано: «Ніхто не народжується бути героєм. Тим паче, ніхто не призначений бути символом… Але стати символом — це не просто здійснити геройський вчинок всупереч страху померти. Це жити, перетворюючи своє існування на міф, який триватиме й після смерті… У різний час, за різних обставин цей вибір зробили троє українців — Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера. Їхні біографії різні, але всіх об’єднує ідея свободи, яку прагнули здобути для свого народу... Вони стали тим Фактором Свободи, який під їхнім іменем знову і знову проявлявся в нашому минулому та перетворював його саме на українську історію...»