Прес-центр29 листопада 2019, 09:11

МІЛОВСЬКИЙ МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ: «ДИТЯЧІ АВТОКРІСЛА – ОБОВ’ЯЗКОВІ: ЧОМУ ВВЕЛИ ШТРАФИ І ЩО ЧЕКАЄ ВОДІЇВ»

Закон про штрафи за порушення правил перевезення дітей оприлюднено.

Парламент ухвалив запровадження підвищених штрафів для водіїв, які перевозять дітей з порушенням Правил. Закон, прийнятий Верховною Радою 29 жовтня, підписаний головою Парламенту та Президентом, і, як того вимагає законодавство опублікований в офіційному виданні. Документ набуває чинності 20 листопада 2019 року.

У пояснювальній записці до закону зазначено, що щороку на дорогах України гине близько 3,5 тис. людей і травмується не менше 35 тис. Серед загиблих і постраждалих «чималу частку» становлять діти.

«Звичайні автомобільні сидіння і ремені безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше ніж 135 сантиметрів. У разі фронтального удару дитина легко вислизає з-під ременя, виготовленого під габарити дорослого пасажира. Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдивнішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують ймовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей», — повідомляється в законі № 1150.

Згідно з ПДР забороняється перевозити дітей зростом менше 145 см, або які не досягли 12-річного віку без використання спеціальних засобів, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Також таких дітей не можна перевозити на задньому сидінні мотоцикла та мопеда. Окрім цього, заборонено перевозити дітей які не досягли 16-річного віку у кузові будь-якого вантажного автомобіля, та здійснювати перевезення організованих груп дітей у темну пору доби відповідно до підпунктів «б», «в», «г» пункту 21.11 Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306).

Варто зазначити, що визначення "спеціальні засоби" слід розуміти як дитячі автокрісла, бустери або стяжки ременів безпеки, котрі слід використовувати згідно з інструкцією до них та автомобіля, а також з урахуванням зросту, віку та ваги дитини.

Відповідно ст. 121 КУАПП Порушення правил перевезення дітей - тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною

десятою цієї статті, –

тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі п’ятдесяти

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Під транспортними засобами у статтях 121-126, 1271 - 1281 , частинах

першій і другій статті 129, частинах першій - четвертій статті 130, статтях 1321 1331 , 1332, 139 і 140 слід розуміти всі види автомобілів.

Штраф за перевезення дитини з порушенням Правил становитиме 510 гривень, за перше зафіксоване порушення. За друге аналогічне порушення, зафіксоване протягом року, доведеться сплатити вже 850 грн.

Певну проблему новий закон становить для водіїв таксі та таксопарків: їм доведеться подбати про наявність "спеціальних засобів", у законі не передбачено виключень.

За будь-якою правовою консультацією можна звертатись до Міловського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги по вул. Миру, 37 (2-й поверх), або телефонувати: 2-29-49

В Біловодську працює бюро правової допомоги за адресою: вул. П. Біловоди, 9, тел. 9-12-78.

В Станиці Луганській бюро знаходиться за адресою: вул. Центральна, 31 (2-й поверх), тел. 2-14-54

В смт Марківка функціонують дистанційні пункти правової допомоги в будівлі Марківської РДА та центральній Марківській бібліотеці.