Прес-центр21 лютого 2019, 09:02

Міжнародний день рідної мови відзначили на Марківщині

Як воду п'ю із чистої криниці,

З-поміж людей вишукую слова.

І наша рідна мова-чарівниця

У віршах повнозвучних ожива.

Цвіте, як квітка маку серед поля.

Дзвенить, як пісня пташки чарівна.

І хоч нелегка в Україні доля,

Та вірю все ж відродиться вона.

І буде людям Україна – мати,

Не мачуха, якою нині є.

І мову рідну будуть шанувати,

Як найбагатіше надбання своє.

(Людмила Савчук) 

21 лютого у світі, починаючи з 2000 р., щорічно відзначають Міжнародний день рідної мови. Про підтримку мовного та культурного різноманіття і багатомовності було оголошено під час ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у жовтні – листопаді 1999 року в Парижі.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської та інших мов національних меншин України Президент підписав розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Саме з нагоди Міжнародного дня рідної мови працівники Центральної районної бібліотеки Анна Коротун та Ольга Тихомирова провели тематичний захід для учасників клубу ветеран Марківського територіального центра соціального обслуговування Луганської області у форматі літературно-музичної бесіди «Мово – твій ніжний цвіт…».

До уваги присутніх були підготовані музичні та поетичні матеріали про рідну мову. Захід пройшов як завжди у піднесеному настрої. Тематика зустрічі довго не відпускала охочих погомоніти рідною мовою.

Також цього дня у бібліотеках Марківщини представлені книжково- ілюстровані виставки «Мово рідна, слово рідне». В загальноосвітніх закладах учні у різних форматах відзначили Міжнародний день рідної мови.

   Любіть рідну мову

Мова — краса спілкування,

Мова — як сонце ясне,

Мова — то предків надбання,

Мова — багатство моє.

Мова — то чиста криниця,

Де б'є, мов сльоза, джерело,

Мова — це наша світлиця,

Вона як добірне зерно.

Мова — державна перлина,

Нею завжди дорожіть:

Без мови немає країни —

Мову, як матір, любіть!

Федір Пантов