Прес-центр24 грудня 2019, 13:12

Можливості, що надає безоплатна правова допомога марківчанам.

2019 рік був непересічним та насиченим.  На цей час на рахунку системи безоплатної правової допомоги:

— понад  500 тис. випадків захисту в кримінальних провадженнях;

— 245 тисяч випадків правової допомоги у цивільних і адміністративних справах;

— 1 мільйон 837 тисяч випадків надання консультацій, роз'яснень та складань заяв і скарг.

                Що стосується можливості отримання дистанційного доступу до правової допомоги, то до колцентру системи правової допомоги за номером  0800 213 103 надійшло більше мільйона дзвінків. Також зафіксовано майже півтора мільйони переглядів півтора тисяч консультацій та роз'яснень із правничої енциклопедії  Wiki LegalAid, яку формували юристи системи та вільний доступ всім бажаючим до якої було відкрито у грудні, рік тому.

                Дистанційний доступ — це не тільки дзвінки на "гарячу" лінію системи чи самостійний пошук консультативних матеріалів в енциклопедії, а ще й можливість отримати відповіді на правові запитання в живому спілкуванні з юристом місцевого центру чи бюро правової допомоги, навіть не виходячи з дому, за допомогою телефону чи скайп-зв'язку. Для останнього потрібен доступ до мережі  інтернет, але що вдіяти, якщо його немає? В цьому випадку можна скористатись дистанційним пунктом доступу до правової допомоги. У Марківці таких дистанційних точок три: перша працює в будинку райдержадміністрації в робочий час, друга — у Марківській бібліотеці та третя — за графіком із Марківського районного сектору філії Державної установи «центр пробації».

Але не все можна вирішити дистанційно та за допомогою тільки консультації, то що ж робити, коли правове питання надто складне та потребує більш радикальних дій, наприклад, звернення до суду? Найближче бюро правової допомоги знаходиться в сусідньому райцентрі, та дістатись до нього особисто не завжди є можливість (адже транспортне сполучення, м’яко кажучи, не ідеальне, чи взагалі відсутнє за умовами села в глибині району). В цьому випадку можна з'ясувати, коли до вашого села чи селища відбудеться виїзд юриста для мобільних прийомів. Це можна узнати в своїй селищній чи сільській раді, або подзвонити до головного офісу Міловського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги на номер (06465) 2-29-49, та заздалегідь, до приїзду юриста, зібрати необхідні довідки.
                У випадку, якщо людина має інвалідність, та не може взагалі самостійно відвідати не тільки сусідній райцентр, а й місце мобільного прийому юриста, вона має право скористатись адресною допомогою, коли юрист безоплатно відвідає її за місцем проживання.

У будь-якому разі, при виникненні правових питань кожен має можливість отримати відповіді та консультації, звернувшись за телефонами:
0800 213 103 («гаряча» лінія системи);
(06465) 2-29-49 (Міловський місцевий центр безоплатної вторинної правової допомоги);  
(06466) 9-12-78 (Біловодське бюро правової допомоги);
(06472) 2-14-54 (Станично-Луганське бюро правової допомоги.