Прес-центр27 квітня 2018, 16:04

На Луганщині презентували Асоціацію з розвитку туризму

Сьогодні, 27 квітня, в рамках  Форуму регіонального партнерства «Стратегія в дії» відбулася презентація нової галузево орієнтованої організації – ГО «Асоціація з розвитку туризму в Луганській області». Асоціація покликана стати консолідуючою платформою для взаємодії бізнесу, громадськості та місцевих органів влади, створити сприятливі умови для розвитку туристичної сфери в Луганській області.

«Сьогодні конкуренція на туристичному ринку дуже велика, і щоб Луганщина змогла знайти свою нішу, необхідно робити системні і правильні кроки. Наші цілі – збільшити внески туристичної галузі в соціально-економічний розвиток регіону. Луганщина має бути привабливою, успішною та цікавою. Нам є що показати і є чим пишатися. Треба зацікавити наші громади, щоб саме внутрішній туризм став поштовхом для розвитку туризму вцілому», – зазначив директор Департаменту економічного розвитку та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук.

У Форумі взяли участь представники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів, громадських об’єднань, суб’єкти туристичної діяльності тощо. Взірцями у розвитку туризму вважаються Львівська, Івано-Франківська області та Київ, тому представники сфери туризму цих територій були запрошені на Форум, аби поділитися досвідом та допомогти з налагодженням роботи нової асоціації.

Голова новоствореної асоціації Олег Невениця зазначив, що раніше туристична сфера Луганщини не мала системного характеру, тому було розроблено план роботи організації. Відповідно буде створено карту туристичних зон, розроблено брендинг територій, організовано ознайомчі візити. На думку очільника асоціації, необхідно приділити особливу увагу підготовці фахівців туристичного бізнесу, а саме провести навчання з маркетингу та надання якісного сервісу клієнтам. Головними партнерами у розвитку туризму повинні стати громади, адже саме вони будуть створювати нові продукти та послуги на ринку.

За його словами, наразі цілі асоціації – разом з однодумцями розробити план дії щодо залучення потенційних туристів на Луганщину, проаналізувати ресурси та зібрати цікаві ідеї. «Це буде співтовариство експертів, які знають свій край і готові його розвивати. Закликаю приєднатися до асоціації всіх небайдужих», – сказав Олег Невениця.

У подальшій роботі представники туристичної сфери, по-перше, роблять ставку на природні ресурси області: степні зони, ліси Кремінщини, річки та озера тощо. Не оминуть увагою і розвиток сільського туризму.

«Ми хочемо розвивати новий проект «Greenways Україна» – це одноденні короткі екскурсії, які не потребують великого вкладення грошей. Це проста річ, яка набирає популярності по всьому світі. Особисто знаю декілька зон, які могли б стати зразками для Greenways, наприклад велосипедні маршрути по Кремінній, Старобільську, біля Айдару. Будемо складати нові маршрути з колегами з регіонів», – розповів про плани Олег Невениця.

Також фахівці вбачають туристичну привабливість і в індустріальній частині Луганщини. Так, керівник турагентства «ТурПростір» Ольга Широкова пропонує додати промислову частину області до туристичної карти: «Привабливою є тематика виробничого туризму. Це можуть бути екскурсії в кар’єри, шахти, великі підприємства. Далеко не кожна область може похвалитися такими хімічними підприємствами як «АЗОТ», «Зоря». Є Картонно-тарний комбінат. Ці та інші промислові об’єкти можуть бути цікавими для туристів».

«Незважаючи на складну ситуацію в області, потреби її жителів у відпочинку, оздоровленні, подорожуванні не зникають. Тож необхідно створювати належні умови для якісного відпочинку», – додала представниця бізнесу.

Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму спільно зі Східноукраїнським національним університетом ім. В. Даля розробили методичні рекомендації з розвитку туризму в Луганській області, які були презентовані учасникам Форуму.

Підбиваючи підсумки, учасники зазначили ефективність проведення подібних зустрічей та наголосили на необхідності поглиблення зв’язків різних інституцій задля пошуку нових можливостей співпраці. Координація роботи учасників туристичної діяльності забезпечить гармонійний розвиток туризму та сприятиме привабливості Луганщини.