Прес-центр6 червня 2019, 13:06

На Луганщині СБУ викрила спроби бойовиків втягнути мирних мешканців у розвідувальну діяльність на шкоду Україні

У Луганській області контррозвідка СБУ викрила чергові спроби вербування українців «спецслужбами» терористів так званої «ЛНР» з метою отримання інформації стосовно військових складів ЗСУ, розташованих у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Аби схилити громадян до конференційної співпраці, бойовики створюють для них штучні перешкоди при перетині лінії розмежування, шантажують, чинять психологічний тиск на їхніх родичів, які перебувають на тимчасово окупованій території.

Аналіз свідчень мешканців Луганської області, які стали об’єктом вербування з боку так званого «МГБ ЛНР», підтверджує, що бойовики намагаються за допомогою цивільного населення збирати відомості щодо розміщення арсеналів та складів паливно-мастильних матеріалів, їх охорони та можливих підходів до них. Тому особливий «інтерес» для них становлять жителі населених пунктів, розташованих поблизу цих об’єктів.

За останні два місяці контррозвідкою зафіксовано вже декілька подібних фактів.

Служба безпеки України вкотре нагадує, що, відповідно до ст. 111 КК України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Але громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він не вчинив на виконання злочинного завдання жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ворожою спецслужбою.

Для громадян, відносно яких неприятель вчинив спробу залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України, цілодобово діє «гаряча» телефонна лінія 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганські областях: (06452) 4-42-81.

За інформацією прес-служби 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях