Прес-центр24 квітня 2018, 17:04

На Луганщині забезпечені державні соціальні гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Сьогодні, 24 квітня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів засідання «круглого столу» з представниками міських та районних організацій ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

У засіданні взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів виконавчої влади.

Медичне та соціальне забезпечення, санаторно-курортне оздоровлення, нарахування пенсій – найголовніші питання, які турбують громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«32 роки тому відбулася велика катастрофа, яка показала всьому світові, наскільки небезпечним може бути мирний атом. На боротьбу з невідомою та неконтрольованою стихією з території Луганщини поїхали понад 13 тисяч спеціалістів, серед яких були шахтарі, пожежники, будівельники, медики. Наші земляки були у перших рядах тих, хто ціною власного життя та здоров'я врятував Україну і весь світ від смертельної загрози. На жаль, з кожним роком час і недуги забирають життя ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Але пам’ять не має строку давності», – зазначив Юрій Гарбуз та закликав вшанувати хвилиною мовчання пам’ять ліквідаторів, які пішли з життя.

Під час «круглого столу» очільник області наголосив, що обласною владою забезпечено стовідсоткове виконання державних бюджетних програм та регіональної цільової програми соціального захисту громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За словами в.о. директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмили Козлової, на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 3862 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Соціальний захист цієї категорії громадян здійснюється за двома основними напрямками – державними бюджетними програмами та обласними цільовими програмами.

Станом на 1 квітня 2018 року на виплату пільг і компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету виділено 3,3 млн. грн.

У 2018 році на виконання обласної Програми заплановано фінансування витрат у сумі 2,9 млн грн, в тому числі з обласного бюджету – 2,3 млн грн, з місцевих бюджетів – 562 тис. грн.

У поточному році практично в 2 рази збільшено фінансування з обласного бюджету витрат на забезпечення пільговим зубопротезуванням та ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Загальна сума за цим напрямком складає 2,3 млн грн.

Людмила Козлова також зазначила, що продовжує діяти механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, який передбачає укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому кожен має право самостійного обирати санаторно-курортний заклад. Також передбачено отримання грошової компенсації замість путівки на санаторно-курортне лікування. Розмір компенсації в 2018 році становитиме 35% від прожиткового мінімуму.

Про забезпечення медичного захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Рибалка.

Так, на 1 січня 2018 року на обліку у лікувальних закладах підконтрольної українській владі території Луганської області перебувало 3347 людина, яка постраждала внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС.

У структурі загальної захворюваності ліквідаторів найбільш частими є захворювання органів кровообігу, травлення та нервової системи.

У 2017 році на амбулаторне лікування з обласного бюджету було використано 1,7 млн грн. Також було виписано 12 тисяч пільгових рецептів, середня вартість одного склала 143 грн. Амбулаторне лікування отримали 3079 постраждалих.

Стаціонарне лікування постраждалі отримували у лікувальних закладах за місцем проживання та в обласних стаціонарах. У містах і районах виділено 60 ліжок для лікування громадян цієї категорії. Фінансування здійснювалося з місцевих бюджетів міст і районів та загалом склало 413 тисяч гривень. Стаціонарне лікування у минулому році отримала 641 людина.

Під час «круглого столу» було зазначено, що тісна взаємодія міських та районних організацій чорнобильців з лікарями та представниками аптечних мереж дозволить удосконалити процес забезпечення медичних та соціальних послуг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У рамках зустрічі очільник області Юрій Гарбуз нагородив почесними грамотами облдержадміністрації учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за самовіддану працю, вагомий внесок у громадянський чорнобильський рух.