Прес-центр21 листопада 2019, 13:11

На Марківщині відзначили День Гідності і Свободи

Щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) вся Україна відзначає День Гідності та Свободи.

Встановлене свято з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Саме сьогодні на Марківщині досить масштабно відзначили цей величний день нашої історії.

З самого ранку пройшли церемонії покладання квітів та встановлення лампадок до меморіальних дошок та пам’ятників загиблих учасників АТО в Марківському районі. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих героїв. У заходах взяли участь голова Марківської об’єднаної територіальної громади Ігор Дзюба, голова районної ради Андрій Лигута, в.о. голови Марківської райдержадміністрації Олена Цовма, працівники Марківського ОРВК, загін прикордонної застави «ВПС-Марківка», громадськість, учнівська молодь, вчителі.

У загальноовітніх закладах району відбулись години пам’яті, уроки мужності, виховні години, які об’єднувала спільна тема сьогоднішнього дня – «Революція гідності: ідеали демократії, європейське майбутнє України»

Цього ж дня в центральній районній бібліотеці відбувся тематичний захід для учнів Марківської гімназії й Аграрного ліцею на тему: «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе»

Ведучі заходу нагадали присутнім сторінки з сучасної української історії. Від тих подій минули роки. Вони назавжди змінили свідомість кожного українця і стали початком створення відмінно нової, демократичної держави. Знаковим для нас є саме 21 листопада – день, коли усі небайдужі до долі України люди вийшли на Майдан Незалежності на знак протесту проти призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Спонтанний народний протест розвинувся в добре організовану національну революцію, яка, у кінцевому рахунку, зосередилася в столиці. Вона справедливо стала Революцією Гідності і Свободи.

 

День Гідності та Свободи - це річниця революції свідомості, гідності та моралі, яка не тільки сколихнула Україну хвилею патріотизму, а і показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас. Для економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України ми маємо бути єдиними та згуртованими. Згадували сьогодні героїв нашого району, загиблих в антитерористичній операції– Сергія Андрієнка, Віталія Птіцина, Давіда Дзідзінашвілі, Сергія Білокобильського, Олександра Світличного, В’ячеслава Акутіна, Володимира Шила, Олесю Бакланову. Учасники тематичного заходу запалили свічку та вшанували  хвилиною мовчання пам'ять героїв, які віддали своє життя за наше гідне майбутнє.

Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людяності та гідності. Ми зобов’язані пам’ятати ідеї та принципи, за які боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвували своїм життям Небесна Сотня та учасники АТО. Сьогодні ми не має право забувати за що сотні наших побратимів поклали своє життя…

Вічна слава героям!!!