Прес-центр16 травня 2019, 16:05

На Марківщині відзначили День вишиванки

Одягнімо, друже, вишиванки — наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки, а для себе, вірний друже мій.
Одягнімо вишиванки, друже, як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих і один в нас буде отаман. 
Одягнімо в свята і неділі, в будень, за потреби, одягнім
І відчуєм — вороги безсилі зруйнувати український дім. 

Одягнімо вишиванки, друже, хай побачить українців світ — молодих, відважних, дужих, у єднанні на сто тисяч літ.

 Щороку, у третій четвер травня Україна відзначає День вишиванки. По всьому світі українці долучаються до святкування. Тисячі людей у цей день одягаються у народний стрій, як символ єдності українців, незалежно від мови, віри та політичних поглядів.

 Марківщина також долучилася до цього колоритного святкування. Неймовірні відчуття переповнювали кожного, хто долучився до свята.

День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції. Це свято має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культури, освіченості та духовної свідомості.

З кожним роком збільшується кількість людей, які і в повсякденному житті, і на державні свята вбираються в національні костюми, таким чином демонструючи любов до своєї Батьківщини та повагу до традицій українського народу.

Одягли 16 травня національний одяг і марківчани. Активно підтримали акцію і  учні загальноосвітніх закладів, прийшовши цього дня до школи у вишиваних сорочках разом зі своїми вчителями.

В центральній районній бібліотеці з нагоди цього дня для учасників клубу «Ветеран» та «Університет ІІІ віку» та просто небайдужих до національних традицій людей відбувся захід, підготовлений працівниками вищевказаного закладу та артистами районного Будинку культури.

 Святкування Дня вишиванки вже стало традиційним для нашого району. Всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу та збереження і популяризація серед населення українських цінностей.