Прес-центр31 липня 2019, 15:07

НОВИЙ ПОРЯДОК НАДАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ ПРАВ

З 23 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 599 “Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”. Зазначеною постановою в новій редакції викладено Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно далі — (Порядок).

            Порядок визначає умови, підстави та процедуру надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) про зареєстровані речові права, обтяження речових прав, об’єкти та суб’єктів таких прав/обтяжень (далі -зареєстровані речові права) та про осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав (далі - користувачі інформації), права та обов’язки суб’єктів, що є учасниками зазначеної процедури.

       Нагадаємо, що інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державного реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною. Інформація з Державного реєстру прав надається  у паперовій та електронній формі.

            Інформація з Державного реєстру прав формується державним реєстратором прав на нерухоме майно або уповноваженою особою фронт-офісу  або помічником нотаріуса за зверненням особи, яка бажає отримати інформацію та зазначеними особою параметрами пошуку щодо об’єкта нерухомого майна . Пошук відомостей про зареєстровані речові права здійснюється за одним або декількома з таких ідентифікаторів:

  щодо об’єкта нерухомого майна:

- реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна;

- кадастровий номер земельної ділянки;

- адреса об’єкта нерухомого майна;

  щодо суб’єкта речового права, обтяження - фізичної особи:

- прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;

- номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

- номер та за наявності серія документа, що посвідчує таку особу;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  щодо суб’єкта речового права, обтяження - юридичної особи:

- повне найменування юридичної особи;

  • ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ.

            Інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права містить актуальні на дату та час її надання відомості про зареєстровані речові права або деталізовану інформацію що містить відомості про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень у хронологічному порядку.

            Для ознайомлення особи за зазначеними нею параметрами пошуку щодо суб’єкта речового права, обтяження з використанням програмних засобів ведення Державного реєстру прав формуються перелік записів про об’єкти нерухомого майна із зазначенням їх адрес чи (щодо земельних ділянок) кадастрових номерів або повідомлення про відсутність інформації за зазначеними особою параметрами пошуку. Після ознайомлення з відповідним переліком особа може отримати окремо щодо кожного з об’єктів нерухомого майна, що міститься в ньому, інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права або інформацію про зареєстровані речові права в цілому щодо суб’єкта речового права.      За надання інформації з Державного реєстру прав, справляється адміністративний збір встановлений статтею 34 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” .     

            У разі обрання особою варіанта отримання інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права в цілому щодо суб’єкта речового права, обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації.                                                                         

           Інформація з Державного реєстру прав, сформована надавачем інформації з Державного реєстру прав за допомогою програмних засобів ведення Реєстру, зберігається в ньому в електронній формі.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Луганській області