Прес-центр30 липня 2019, 13:07

Обговорили низку заходів щодо боротьби з африканською чумою на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Марківській районній державній адміністрації

30 липня 2019 перший заступник, в.о. голови Марківської райдержадміністрації Олена Цовма провела засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Марківській районній державній адміністрації. Присутні постійні члени комісії заслухали доповідь начальника Марківського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживлужби в Луганській області Галину Перепелицю щодо напруженої ситуації стосовно африканської чуми свиней.

      Тож, станом на 21 липня 2019 року в 14 областях виявлено 31 випадок захворювання на АЧС, що на 52 випадки менше порівняно з попереднім періодом 2018 роком. Але слід відмітити, що останні випадки виникнення захворювання фіксуються в областях, які граничать з Луганською областю, а саме в Донецькій та Харківській областях.

      Як зазначила Галина Миколаївна, що на даний час епізоотична ситуація щодо АЧС в Марківському районі залишається стабільною, але необхідно підвищити пильність щодо посилення охоронно – карантинних заходів. Це стосується свинарських господарств різної форми власності щодо обов’язкового виконання ветеринарно-санітарний правил, зокрема щодо дотримання вимог біобезпеки.  Залишається важливим питання щодо посилення контролю за переміщенням живих тварин та сировини тваринного походження.   «Саме тому є актуальним активізувати роботу мобільних груп зі складу Національної поліції та територіального органу Держпродспоживслужби з метою недопущення безконтрольного переміщення тварин автошляхами району» - наголосила вона.

          Одним з ключових питань в комплексі заходів з недопущення розповсюдження АЧС в районі,  є ліквідація торгівлі живими тваринами, харчовими продуктами та м’ясною сировиною в невстановлених місцях. Великою загрозою занесення збудника АЧС являються відносно невеликі  господарства приватного сектору населення, власники яких не  зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності та ігнорують охоронно – карантинні заходи з недопущення та профілактики захворювання свиней на АЧС.
          Приватні підприємці, які проводять свою діяльність із закупки, забою та реалізації продукції свинарству створюють небезпеку в  занесенні та розповсюдження захворювання на АЧС, перевозячи безконтрольно живих свиней та м'ясо для торгівлі. 

          Враховуючи вищевикладене, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Марківській районній державній адміністрації вирішила: взяти до уваги інформацію щодо небезпеки виникнення африканської чуми свиней на території району; вжити вичерпних заходів щодо забезпечення „закритого режиму” роботи всіх свиногосподарств району, незалежно від форми власності чи підпорядкування, із своєчасним проведенням ветеринарно-санітарних робіт, недопущенням вільного вигулу свиней та годівлі свинопоголів’я харчовими відходами тваринного походження без попереднього знешкоджування.

 Продовжується роз'яснювальна робота серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та заходи з біозахисту господарств різних форм власності, діяльність яких пов'язана з обігом свиней. Особливу увагу необхідно звернути на заборону використання харчових відходів для годівлі свиней.

Посилити роботу спрямовану на виявлення «стихійної» торгівлі на території району та вживати невідкладних заходів щодо її ліквідації.

Всі члени комісії одноголосно погодилися вжити заходів щодо організації та проведення регулярних обстежень територій мисливських угідь, з метою виявлення трупів загиблих диких свиней та міграції диких кабанів з сусідніх до Марківського району територій, а також з території Російської Федерації; щоквартально проводити уточнення та надання інформації до територіального органу управління Держпродспоживслужби в районі щодо наявності свинопоголів’я у приватних власників населення; затвердити комісійно в усіх сільських радах та старостинських округах місця для спалювання і утилізації загиблого свинопоголів’я та майданчики для дезінфекції задіяної техніки.  Оновити та надати до територіального органу Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області в Марківському районі список технічних засобів, які будуть використані в разі ліквідації збудника захворювання АЧС на території району за підписами власників технічних засобів або уповноважених представників та голів відповідних місцевих рад та старостинських округів із зазначенням посади, прізвищ відповідальних посадових осіб.

 Контроль за виконанням вимог даного рішення ДНПК при Марківській райдержадміністрації покладено на заступника Голови ДНПК при Марківській  райдержадміністрації Галину Перепелицю.