Прес-центр14 серпня 2017, 16:08

Переваги отримання пенсій через банківські установи

Сьогодні перерахування пенсії на банківську карту – це сучасніший і зручніший спосіб отримувати пенсію, який має ряд переваг, а саме: зарахування коштів на пенсійні рахунки відбувається не пізніше наступного банківського дня після проведення фінансування, а шлях коштів від Пенсійного фонду України до листоноші триває три робочі дні. Якщо кошти профінансовано в п’ятницю, то пенсіонер їх отримає у вівторок. Тобто, виплата пенсій через банки значно скорочує термін обігу коштів на виплату пенсій і грошової допомоги, спрощує облік і контроль їх руху та зменшує витрати Фонду.

Діючим законодавством України пенсіонерам і одержувачам допомоги надано право самостійно обирати установу, яка буде здійснювати безпосередню виплату належних їм сум пенсій.

Двічі на рік конкурсна комісія по відбору банків, через які здійснюється виплата пенсії, грошової допомоги, що складається з  представників Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Мінекономрозвитку, Казначейства, Національного банку України й Пенсійного фонду України, визначає перелік банків, які можуть надавати послуги з виплати пенсій, грошової допомоги.

На 2017 рік конкурсною комісією визначений такий перелік банківських установ по Луганській області: ПАТ «Ощадбанк», ПАТ «Райфайзен Банк «Аваль», ПАТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ Креді Агріколь Банк, ПАТ «Альфа Банк», ПАТ «ПУМБ», ПАТ «УкрСиббанк», ПАТ АБ «Укргазбанк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк».

На сьогодні в Луганській області доставку пенсій і інших соціальних виплат через банківські установи вибрали понад 180 тис. осіб, або 61 % від загального числа одержувачів пенсій.

Для одержання пенсійної виплати через банківську установу необхідно відкрити рахунок в банку і написати відповідну заяву в управлінні Пенсійного фонду України за місцем проживання. Або ж заяву можна залишити у відділенні банку, а  працівники фінансової установи передадуть її до управління. В будь-який час пенсіонер має право відмовитись від послуг одного банку і скористатись послугами іншого.