Прес-центр16 cічня 2019, 16:01

План перспективного розвитку Марківського району на 2019-2021 роки.

12 листопада поточного року Президент України Петро Порошенко провів щорічну Раду регіонального розвитку, на якій представникам влади всіх рівнів було доручено розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки.

На основі інформації, що міститься в структурних підрозділах райдержадміністрації, вашій увазі пропонуються наступне.

Сільськогосподарська галузь району – є основною з галузей виробництва.

Протягом 2019-2021 років:

- підприємствами району планується придбання 75 одиниць сільськогосподарської техніки, що дасть змогу оновити машино-тракторний парк та застосовувати новітні технології вирощування та збирання зернових і технічних культур;

- розвиток галузі тваринництва в районі планується здійснити шляхом створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу та сімейних ферм.

Що стосується Переробної промисловості:

ТОВ «Марківський сироробний завод» планується реконструкція цеху з переробки молочної сировини, завдяки чому буде налагоджено безвідходне виробництво, збільшиться якість та харчова цінність продукції. Крім цього буде створено 10 додаткових робочих місць.

Інфраструктура.

Значна частина автомобільних доріг району знаходиться в аварійному стані. У зв’язку з цим планується здійснити капітальний та поточний середній ремонт автомобільних шляхів протяжністю 11,4 км на загальну суму 70,9 млн. грн. за рахунок коштів обласного бюджету. Робота у цьому напрямі покращить транспортно-експлуатаційний стан доріг, що зв’язують район з обласним центром та села району між собою.

За рахунок коштів ДФРР в 2019-2020 роках планується провести капітальний ремонт тротуарів та доріг місцевого значення по смт Марківка на загальну суму 10,4 млн. грн.

З метою забезпечення надання населенню сталих та якісних послуг з водопостачання та водовідведення планується створення комунального підприємства «Марківський водоканал» та реконструкція водогону по Бондарівській та Ліснополянській сільським радам.

Питання збору та утилізації твердих побутових відходів на сьогодні стало одним з найактуальніших і потребує нагального вирішення. В період з 2019 по 2021 роки планується впровадити «Комплексну систему поводження з твердими побутовими відходами в Марківській ОТГ, шляхом придбання нової техніки, встановлення майданчиків під контейнери для роздільного збору сміття, реконструкції полігону з облаштуванням території для зберігання вторинної сировини та встановлення пресувальної машини». Орієнтовна вартість проекту складе 12,6 млн грн. (проектом передбачено придбання двох Сміттєвозів з боковим завантаженням 18,5 м. куб – 4,8 млн. грн, проведення реконструкції полігону з підведенням необхідних комунікації – 4,1 млн. грн, закупівлю контейнерів для роздільного збирання сміття – 3,0 млн. грн.). На реалізацію проекту планується залучити кошти ДФРР, інфраструктурної субвенції на розвиток ОТГ та власні кошти майбутньої ОТГ.

 

В рамках реалізації Медичної реформи на території району планується будівництво лікарських амбулаторій монопрактики з житлом в с. Кабичівка та Лісна Поляна. Орієнтовна кошторисна вартість будівництва 1 об’єкта – 10-12 млн. грн., за рахунок коштів державного бюджету, та придбання для них медичного обладнання та меблів (до 200 тис. грн).

З метою своєчасного надання медичних послуг хворим для нових амбулаторій буде придбано повнопривідний санітарний транспорт, загальною вартістю до 800 тис. грн.

За рахунок місцевого бюджету планується проведення капітального ремонту даху та системи опалення Сичанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини у сумі 400 тис. грн.

Близько 120 тис. грн. планується спрямувати на будівництво пандусів для
4-х (Сичанського, Караван-Солодківського, Ліснополянського, Височинівського) фельдшерських пунктів та Бондарівської лікарської амбулаторії.

 

У 2019 році планується подальше покращення та оновлення матеріально-технічної бази Марківського РТМО. Серед заходів: утеплення фасаду будівлі хірургічного корпусу, на ці роботи планується витратити 2,3 млн. грн.; капітальний ремонт систем опалення: пологового будинку, будівлі хірургічного корпусу, інфекційного відділення та адміністративної будівлі Марківського РТМО, загальна вартість робіт – 2,3 млн. грн.

920 тис. грн. планується спрямувати на придбання відомчого житла (квартир) для медичного персоналу (лікарів, медичних сестер).

Також планується комп’ютеризація робочих місць лікарів всіх спеціальностей на загальну суму 190 тис. грн.

З метою вирішення питання браку медичних кадрів в районі, планується спрямувати кошти місцевого бюджету на навчання випускників Марківської гімназії в медичних закладах України. Так, вартість навчання одного чоловіка
за рік на факультеті медицини становить 18 тис. грн., на факультеті педіатрії –
15 тис. грн.

Освіта

У рамках концепції «Нова українська школа» передбачається докорінне реформування загальної середньої освіти, досягнення цілей децентралізації та ефективного управління.

Для створення нового освітнього простору, в умовах реалізації цієї Концепції, за рахунок коштів освітньої субвенції та районного бюджету планується придбання обладнання, меблів та навчальних матеріалів для учнів 1-х класів. Ця робота вже йде і буде тривати надалі.

З метою якісної підготовки майбутніх вихованців нової школи заплановано відкриття дошкільних навчальних закладів на базі Кризької та Ліснополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Це додатково охопить дошкільним вихованням 40 сільських дітей.

Нова українська школа впроваджуватиметься шляхом створення опорних навчальних закладів. На сьогодні в області вже сформовано мережу
з 14 навчальних закладів, розпочата робота по створенню такого закладу і в нашому районі на базі Марківської гімназії.

Планується провести капітальний ремонт та термомодернізацію цього закладу та Марківської дитячо-юнацької спортивної школи. Це дозволить зменшити витрати на оплату послуг з теплопостачання та створити комфортні умови для перебування в них дітей.

В наступному році буде завершено термомодернізацію 5-и навчальних закладів нашого району (Кабичівська, Краснопільська, Кризька, Ліснополянська ЗОШ І-ІІІ ст. та Бондарівська гімназія).

Для забезпечення якісного та своєчасного підвозу учнів та вчителів до навчальних закладів в 2020-2021 роках на умовах співфінансування за рахунок місцевого та обласного бюджетів планується оновлення автопарку шкільних автобусів шляхом придбання 4-х одиниць техніки.

 

В 2019 році за рахунок державного та місцевих бюджетів планується будівництво футбольного поля зі штучним покриттям 42х22 м в смт Марківка.. Будівництво майданчика дасть змогу проводити тренування та змагання всесезонно на відкритому повітрі, сприятиме розвитку популярних в районі видів спорту та підвищенню рівня майстерності юних спортсменів.

Буде проведено два турніри з греко-римської боротьби серед учнів ДЮСШ Луганської області: на Кубок Маршала А.І. Єременка та турнір, присвячений пам’яті Володимира Вікторовича Геращенка, які будуть профінансовані з районного бюджету (в сумі 5 тис. грн.).

Крім цього планується постійне оновлення спортивного інвентарю та обладнання в ДЮСШ та МРКУ «Нива», навчальних закладах району для покращення занять спортом і тренування.

Продовжиться встановлення дитячо-ігрових спортивних майданчиків в селищі Марківка та селах району за рахунок місцевого бюджету.

Пріоритетними заходами, які планується реалізувати протягом 2019-2021 років у сфері культури є:

1. Капітальний ремонт будівлі Марківського районного Будинку культури на загальну суму 4 млн. грн.

2. Проведення щорічного відкритого обласного фестивалю «Луганщина –
це Україна». Захід планується провести у вересні 2019 року за кошти районного бюджету (13200 грн.). Проведення фестивалю сприятиме задоволенню інтелектуальних та духовних потреб населення, підтримці професійної творчої діяльності, реалізації культурно-мистецьких заходів, створенню умов для доступу та участі всіх верств населення різних вікових форм у культурологічних заходах, підвищенню кваліфікаційного рівня працівників сфери культури, системності роботи щодо виявлення та підтримки творчо обдарованої молоді, формуванню позитивного іміджу району.

Для створення сучасного культурно-дозвільного комплексу та задля задоволення потреб мешканців селища у якісному та активному дозвіллі
до 2021 року планується реалізувати проект «Реконструкція водного об’єкту (ставка) в смт Марківка», загальною вартістю близько 5,6 млн. грн., із залученням на це коштів державного бюджету та власних коштів майбутньої ОТГ.

Важливим завданням територіальних громад є побудова ефективної системи цивільного захисту, в зв’язку з чим протягом 2019-2020 років планується створити Центр безпеки в с. Бондарівка. Який передбачає створення бази для розміщення пожежного транспорту та підрозділу по забезпеченню ліквідації пожеж і надзвичайних ситуацій, що можуть виникати на території с. Бондарівка та навколишніх сіл району. Крім цього на договірній основі він зможе надавати послуги сусідній Біловодській ОТГ.

 

На території району проводяться заходи з підтримки децентралізації влади. На розгляді у Верховній Раді України знаходяться законопроекти, якими передбачено кінцевий термін добровільного об’єднання територіальних громад, зокрема такою датою визначено 01 січня 2020 року.

Основним завданням на 2019 рік є утворення на принципі добровільності об’єднаної територіальної громади в межах району.

Це далеко не повний перелік того, що можна зробити на території нашої громади.

Частина озвученого (11 пропозицій) вже включено від нашого району до проекту Плану розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки.