Прес-центр12 березня 2018, 11:03

Причини нещасних випадків на виробництві, які сталися у 2017 році через несприятливі погодні умови

У зв’язку з несприятливими погодними умовами (а саме: ожеледиця), які з великою вірогідністю можуть призвести до настання нещасних випадків на виробництві, Біловодське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує працівників та роботодавців про нещасні випадки на виробництві, які сталися у 2017 році в Луганській області через несприятливі погодні умови.

Машиніст котельної установки ВП «Шахта імені Г.Г. Капустіна» ПАТ «Лисичанськвугілля» громадянка Г. 03.02.2017 р. після отримання наряду на обслуговування котла переміщувалася територією промислового майданчика шахти до будинку котельні. Несподівано послизнулася на засипаній снігом доріжці та впала, внаслідок чого отримала закритий перелом нижнього кінця лівої променевої кістки зі зміщенням. Основна причина нещасного випадку – незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій, території; супутня – невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків. 

Вихователь дошкільного навчального закладу № 24 «Сніжинка» Сєвєродонецької міської ради громадянка М.  07.02.2017 р. прямувала на роботу територією закладу, раптово послизнулася через сильну ожеледицю і впала, внаслідок чого отримала закритий перелом шийки лівого стегна зі зміщенням. Основна причина нещасного випадку – інші організаційні причини. 

Головний бухгалтер Міловської районної ради громадянка А. 13.02.2017 р. із виробничим завданням прямувала до управління Державного казначейства у Міловському районі, несподівано послизнулася на тротуарі, який був укритий шаром снігу, і впала,  внаслідок чого отримала закритий перелом кісток правої гомілки. Основна причина нещасного випадку – неякісне розроблення, недосконалість інструкцій з охорони праці або їх відсутність; супутня – особиста необережність потерпілої, інші організаційні причини.  

Головний бухгалтер Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею громадянка Т. 23.02.2017 р., повертаючись із відрядження з Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, пересувалася слизькою стежкою, послизнулася на льоду і впала на праву руку, внаслідок чого отримала закритий перелом кістки правого передпліччя зі зміщенням. Основна причина нещасного випадку – особиста  необережність потерпілої. 

Це досить неповний перелік нещасних випадків, які трапилися через несприятливі погодні умови.

Основними причинами настання цих випадків є технічні причини (нерозчищені шляхи пересування персоналу, відсутність протиковзаючих засобів на цих шляхах), організаційні причини (відсутність позапланового інструктажу у зв’язку зі зміною умов праці або взагалі відсутність інструктажу з охорони праці), а також особиста необережність потерпілих.

У зв’язку із цим нагадуємо працівникам про необхідність бути максимально уважними під час пересування за виробничою необхідністю територією підприємства та поза нею, виконувати усі вимоги інструкцій з охорони праці.

Щодо роботодавців – нагадуємо, що вони повинні створити на робочому місці максимально безпечні умови праці. Для цього роботодавець повинен підтримувати шляхи пересування на підприємстві у розчищеному стані, посипати їх протиковзаючими засобами, відгородити місця падіння з дахів бурульок, снігу та інше.

 

                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                        Біловодське відділення управління

                                                                                                       виконавчої дирекції Фонду соціального

 страхування України у Луганській області