Прес-центр15 червня 2017, 09:06

Реформування професійно-технічної освіти області триває

Про стан та проблеми реформування професійно-технічної освіти Луганщини у І півріччі 2017 року розповів директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк на апаратній нараді в облдержадміністрації.

Він нагадав, що мережа професійно-технічних навчальних закладів на підконтрольній українській владітериторії у цьому році складається з 26 ПТНЗ, які проводять підготовку кваліфікованих працівників та молодших спеціалістів. З них три вищих професійних училища, двадцять професійних ліцеїв, один структурний підрозділ Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та два ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації.

Загальний контингент учнів ПТНЗ у 2016-2017 навчальному році складає 6071 тис. осіб, з яких за рахунок державного бюджету навчаються 5921 тис. (97 %). 66,9 % учнів разом з професією здобувають повну загальну середню освіту.

Щодо реформування, то Регіональною радою професійної освіти Луганської області у березні було прийняте рішення стосовно укрупнення навчальних закладів та схвалено відповідний план заходів щодо їх модернізації та оптимізації.

Так, у 2017-му до початку нового навчального року Департамент планує здійснити укрупнення Привільського професійного ліцею шляхом приєднання до нього Лисичанського професійного ліцею та Лисичанського професійного гірничо-промислового ліцею з подальшим перейменуванням закладу у Лисичанський центр професійної освіти, укрупнення ВПУ № 94 приєднанням до нього Лисичанського професійного будівельного ліцею, а також укрупнення Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею приєднанням до нього Рубіжанського професійного ліцею.

Тобто, кількість ПТНЗ Луганщини скоротиться на 4 одиниці, а економія обласного бюджету складатиме понад 2 млн грн.

Проаналізувавши наповнюваність закладів професійно-технічної освіти, можливості подальшого працевлаштування випускників, наявність професій, що відповідають потребам регіонального та вітчизняного ринків праці, процес укрупнення ПТНЗ області має бути продовжено. Зокрема, у наступному році пропонується реформування ВПУ у Сєвєродонецьку.

У 2018-2019 роках Департамент розглядатиме можливості укрупнення й шести професійних аграрних ліцеїв, ураховуючи суміжні професії, за якими здійснюється первинна професійна підготовка учнів, показники наповнюваності закладів та наявність/відсутність у тому чи іншому районі області підприємств – замовників робітничих кадрів.

Також зазначимо, що проведення капітальних ремонтів коштами обласного бюджету  у ПТНЗ здійснюватиметься лише за умови передачі майна закладів профтехосвіти в обласну комунальну власність.

З цією метою Департаментом продовжується робота з підготовки пропозицій Міністерству освіти і науки щодо передачі цілісних майнових комплексів 23 ПТНЗ області з державної у комунальну власність. Для реєстрації майнових прав і оформлення правовстановлюючих документів, що є першочерговою умовою процедури передачі майна, у цьому році з обласного бюджету виділено більш ніж 1 млн 200 тис. грн.

Юрій Стецюк відокремив, що одним з важливих показників ефективності та якості професійно-технічної освіти є ступінь працевлаштованості випускників. У 2016 році цей показнику ПТНЗ становив 37 % від випуску. А з урахуванням тих, хто продовжив навчання у ВНЗ та був призваний до лав Збройних сил України, загальна чисельність зайнятих випускників становить 66 %.  

Попри всі соціально-економічні й кадрові труднощі у процесі провадження професійно-технічної освіти на Луганщині, робота з удосконалення системи її функціонування триває.