Прес-центр30 квітня 2020, 11:04

Сергій Гайдай: із 1 травня на Луганщині відкриють агропродовольчі ринки за наявності дозвільних документів та дотриманні карантинних вимог

Про відкриття агропродовольчих ринків заявлено на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка відбулася сьогодні, 30 квітня, в облдержадміністрації.

«Алгоритм відкриття ринків розроблено, однак із жорсткими карантинними вимогами та посиленим контролем. Тож, із 1 травня на Луганщині відкриють агропродовольчі ринки, у яких є усі дозвільні документи. При наявності порушень ці об’єкти будуть закриті», - наголосив голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай.

Він доручив Головному управлінню Держпродспоживслужби в Луганській області, Головному управлінню Національної поліції в Луганській області та керівникам органів місцевого самоврядування забезпечити контроль за виконанням вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 27.04.2020 № 14, якою встановлено вимоги щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусу при торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках.

Це, як поінформувала начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко, наявність реєстрації ринку, а допуск працівників, продавців та відвідувачів відбуватиметься виключно у медичній масці і з  проходженням температурного скринінгу. Обов’язковим є обладнання на кожному вході у ринки диспенсерів з антисептиком.

Важливо, що кількість відвідувачів, яка одночасно перебуватиме на території ринку, не повинна перевищувати співвідношення «один покупець на десять кв. метрів торговельної площі». Відстань між робочими місцями продавців – не менше трьох метрів. Крім того, місця торгівлі будуть обладнані захисними екранами з плівки або пластику між продавцями та покупцями. Контактні поверхні дезінфікуватимуть кожні три години тощо.

Також доручено органам влади на місцях прийняти відповідні рішення щодо можливості відновлення роботи таких ринків, а їх керівникам – вжити заходів щодо приведення торгових місць у відповідність до вимог вищеназваної постанови.

Позапланові заходи державного нагляду для визначення можливості роботи агропродовольчих ринків під час дії карантину проводитимуться постійно.