Прес-центр23 квітня 2018, 23:04

Ситуація з отруєнням дітей у Сєвєродонецьку – на особистому контролі Юрія Гарбуза

Сьогодні, 23 квітня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів координаційну нараду щодо ситуації з отруєнням у Сєвєродонецьку людей під час проведення Дитячого Хакатону, організованого Міжнародним благодійним фондом.
Нагадаємо, постраждали 17 людей, з них 14 дітей. Їх було ушпиталено до Луганської обласної дитячої клінічної лікарні та надано кваліфіковану медичну допомогу.
«Життю і здоров’ю людей нічого не загрожує. Орієнтовно дата виписки пацієнтів – 26 квітня», – повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Рибалка.
Для проведення розслідування створена слідчо-оперативна група з представників правоохоронних органів. Також працює міжвідомча група, до якої увійшли представники Держпродспоживслужби у Луганській області, ГУ Нацполіції в області, обласної прокуратури. Були проведені невідкладні слідчі дії, вилучено зразки продукції, здійснено обшуки, взято змиви. Відпрацьовані всі етапи: якість та постачання продукції з магазинів; умови зберігання, технологія приготування і доставка їжі закладом, який забезпечував харчування.
Окремо перевіряється неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя і здоров’я дітей відповідальними службовими особами та організаторами заходу.
Порушено кримінальні провадження за ст. 325 ч. 2 ККУ «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням, що спричинили тяжкі наслідки» та ст. 137 ч. 2 «Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей, що спричинили тяжкі наслідки».
На сьогодні ще немає заключних результатів експертиз, але міжвідомчою групою вже встановлені численні порушення санітарних правил і норм, реєстраційних вимог закладом, який забезпечував харчування.
«Я гарантую, що всі винні особи отримають суворе покарання, передбачене чинним законодавством України», – зауважив Юрій Гарбуз.
Як пояснила начальник Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко, у служби «зв’язані руки» мораторієм на проведення перевірок у період та на території проведення АТО (та на 6 місяців після дня завершення АТО) відповідно до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».
Очільник області доручив підготувати відповідне звернення до народних депутатів з вимогою про скасування мораторію.
Також Юрій Гарбуз доручив посилити контроль за організацією харчування дітей у навчальних закладах області та у період літньої оздоровчої кампанії-2018.
Організаторів заходів, де передбачається харчування людей, відтепер зобов’язали отримувати дозвіл Держпродспоживслужби.
«Наше спільне завдання, – акцентував Юрій Гарбуз, – попередити подібні випадки».