Прес-центр14 cічня 2019, 16:01

Урочистості з нагоди 76-тої річниці визволення Марківщини від нацистських загарбників

 З нагоди 76-тої річниці визволення Марківщини від нацистських загарбників, сьогодні, 14 січня в залі засідань райдержадміністрації зібралися ветерани та діти війни, військовослужбовці, шкільна молодь і делегації організацій, підприємств, установ райцентру. Саме 13 січня 1943 року розпочалося визволення Марківки. Ми маємо пам’ятати усіх, хто загинув у ті трагічні роки. Їх історична перемога над нацизмом дала мир і свободу народам, взаєморозуміння і розвиток демократії, що нині є дорогоцінними надбаннями усього людства. 830 марківчан за мужність і героїзм в роки війни були нагороджені високими бойовими нагородами. Ця подія з розряду одночасно трагічних і святкових. у роки Другої світової війни - це наша історія. Зберегти її – святий обов’язок нащадків. Шанувати пам’ять про полеглих бійців та ветеранів, що вже відійшли у вічність – свідчення нашої поваги до своїх визволителів, до тих, хто подарував нам життя.

З привітаннями та словами вдячності до присутніх звернулися голова Марківської райдержадміністрації Ігор Дзюба та заступник голови районної ради Галина Худик.

Перший очільник району Ігор Дзюба в своєму виступі згадав про героїв – земляків того часу, про те, що неймовірно важким був шлях до мирних днів коли відгриміли останні залпи війни над нашою Марківщиною. «В цей знаменний для усіх жителів  день ми вшановуємо світлу пам’ять  про полеглих. І якими б жахливими не були ті роки, ми повинні зберегти історію і передати правдиві факти наступному поколінню. Тож бажаю кожній родині здоров'я, добробуту, тепла й затишку, оптимізму і непохитної віри у те, що завтрашній день буде світлим і щасливим!» - наголосив він. В залі лунали найкращі побажання на адресу ветеранів війни та праці, а загиблих згадали хвилиною мовчання.

Атмосферу урочистості організували аматори районної сцени: Інна Некрасова, Олксана Самойленко, Олександр Капля та вокальний ансамбль «Козацькі розваги», Валентин Горбаньов. Яскравими виступами запам’яталися присутнім, наймолодші солісти Кризького СБК - Кіра Білаш та Данило Глущенко.

По закінченню урочистого заходу делегація у складі голови районної державної адміністрації Ігоря Дзюби, заступника голови районної ради Галини Худик, голови волонтерського комітету Марківської районної ветеранської організації ім. А.І. Єременка Миколи Клочкова, члена президії волонтерського комітету Марківської районної ветеранської організації ім. А.І. Єременка Вініаміна Хатунцева, та учнів Марківського аграрного ліцею та Марківської гімназії відправились на покладанням вінків та квітів до Братської могили загиблим войнам смт Марківка - землякам, як символ глибокої шани й пам’яті про захисників і визволителів України.