Прес-центр14 грудня 2018, 15:12

Відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

 14 грудня в Україні традиційно відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.

День ліквідатора нерозривно пов’язаний з техногенною катастрофою 1986 року, подібної до якої за масштабами і наслідками ще не бачив світ. Катастрофа на ЧАЕС сколихнула світ  не лише своєю величезною руйнівною силою, а й мужністю тих, хто першим зіткнувся з її страшними наслідками. Їх називають по-різному: чорнобильці, ліквідатори, вогнеборців. Всі вони є герої, які ціною власного життя врятували життя мільйонів.

Тож, саме сьогодні, голова громадської організації «Ветеранів і інвалідів Союз Чорнобиль України Марківського району» Іван Білаш, голова громадської організації «Марківська районна організація ветеранів України ім. А.І. Єременка» Іван Левченко разом з учасниками ліквідації на ЧАЕС, вдовами ліквідаторів  та громадськістю району зібрались біля пам’ятника жертвам аварії на ЧАЕС, аби вшанувати загиблих, подякувати ліквідаторам за героїзм, за силу духу, за те, що стали на захист безпеки людства та  покласти вінки та квіти до пам’ятного знаку.

За бажанням ліквідаторів урочистості відбулися в місцевому кафе «У Ольги». За дорученням голови райдержадміністрації Ігоря Дзюби привітати чорнобильців на захід завітала перший заступник голови райдержадміністрації Олена Цовма. На початку своєї промови Олена Олександрівна закликала присутніх вшанувати пам'ять загиблих під час ліквідації хвилиною мовчання. Далі звертаючись до ліквідаторів, посадовець зазначила, що події Чорнобиля ніколи не зітруться в пам'яті десятків поколінь, а катастрофа назавжди залишиться спільним болем. Побажала усім доброго здоров'я, довгих років життя, здійснення мрій і сподівань. Також до привітального слова долучилися голова громадської організації «Ветеранів і інвалідів Союз Чорнобиль України Марківського району» Іван Білаш, голова громадської організації «Марківська районна організація ветеранів України ім. А.І. Єременка» Іван Левченко відзначивши подяками своїх «бойових побратимів».

Далі програму урочистостей продовжив тематичний концерт підготовлений учасниками художньої самодіяльності району.

Чорнобиль – один із епохальних поворотів не тільки української історії, але і всього людства. Біль і мужність Чорнобиля  сповнює наші серця тривогою та неспокоєм.

Ми маємо вклонити голову перед людьми, які стали в той далекий трагічний день між техногенною стихією та усім людством. Багатьох з них вже немає з нами. Тільки через багато років приходить до нас переосмислення масштабів цієї трагедії і подвигу ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Ми маємо зробити все, щоб у майбутньому подібні катастрофи ніколи не повторювались, а пам’ять про цих людей жила у наших серцях.