Прес-центр17 жовтня 2017, 12:10

Відбулось спільне засідання протиепізоотичної комісії та громадської ради

Сьогодні, під головуванням першого заступника, в.о. голови райдержадміністрації Сергія Трубіцина відбулось спільне засідання протиепізоотичної комісії та громадської ради. На порядку денному було актуальне питання для вирішення якого потрібні спільні зусилля: щодо переходу на забій тварин лише на організованих бойнях видачі.

Начальник міжрайонного управління Держпродспоживслужби Галина Перепелиця у своєму виступі зазначила, що з метою забезпечення надходження на продовольчі ринки якісної та безпечної тваринницької продукції отриманої від подвірного забою, слід суворо дотримуватися  вимог  ветеринарно-санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин.

Відповідно до зазначених правил: подвірний забій тварин здійснюється під наглядом спеціаліста державної установи ветеринарної медицини;
до забою допускаються клінічно здорові тварини; забій тварин у особистих підсобних господарствах населення проводиться спеціально підготовленими забійниками, які повинні працювати під наглядом спеціаліста державної установи ветеринарної медицини з дотриманням чинних ветеринарно-санітарних вимог; забійник повинен мати необхідні інструменти для забою, термометр для вимірювання температури тіла тварин перед забоєм, санітарний одяг та взуття за встановленими нормами тощо; забійник повинен мати особисту медичну книжку; тварини перед забоєм в обов'язковому порядку мають бути оглянуті спеціалістом ветеринарної медицини з видачею власнику відповідної ветеринарної довідки, про клінічний стан тварини. Якщо встановлено, що тварина клінічно здорова то після цього власник викликає забійника та інше.

Після тривалого обговорення присутні погодились, що облаштування загальної бойні тварин вирішить багато санітарно-ветеринарних питань. В свою чергу, начальник управління Галина Перепелиця довела до відома про реальну можливість мешканцям об’єднатися в кооператив, метою якого буде створення власного забійного цеху. Для цього, за її словами, держава має змогу спрямовувати певні дотації.