Прес-центр15 квітня 2020, 08:04

Відповідальність за порушення правил карантину

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» карантин - це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

17 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким було встановлено адміністративну відповідальність та посилено кримінальну відповідальність за порушення норм, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

Вищевказаний закон доповнив Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» такого змісту: 

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»(покарання – для громадян штраф у розмірі від 17 000 грн до 34 000 грн., для посадових осіб – від 34 000 грн. до 170 000 грн).

Дана стаття чітко не вказує на діяння (дію або бездіяльність), за вчинення яких настає адміністративна відповідальність, а відсилає до необмеженого кола інших нормативно-правових актів, які встановлюють правила щодо карантину людей, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні правила і норми.

Відтак, адміністративна відповідальність може настати за:

  1. порушення загальних санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, які передбачені актами законодавства, зокрема Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
  2. порушення правил щодо карантину, які передбачені актами законодавства, зокрема Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
  3. порушення рішень органів місцевого самоврядування, якими передбачено заходи боротьби з інфекційними хворобами.

Протоколи про адміністративні порушення уповноважені складати поліцейські, саме ж стягнення накладає місцевий суд.

Згідно з даними, оприлюдненими Нацполіцією, станом на 22 березня було складено 1415 протоколів щодо порушень правил карантину.

Перша судова практика

Починаючи  з 17 березня, було оприлюднено 6 постанов у справах про адміністративне правопорушення за новою статтею 44-3 КпАП. Всі постанови були ухвалені 20 березня, і 5 із них стосувалися торгівлі в період заборони.

Отже, держава посилила адміністративну відповідальність за порушення санітарних та карантинних правил, запровадивши підвищені штрафи за порушення карантинних заходів і санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил.

Кримінальна відповідальність

Уряд не обмежився посиленням адміністративної відповідальності у цій сфері та вніс зміни і до кримінального закону, зокрема змінено статтю 325 Кримінального кодексу України. Нова редакція виглядає таким чином: 

«1. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, -

карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років».

Відтак, кримінальна відповідальність може настати за такі дії, якщо вони спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань:

  1. порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам і боротьби з ними;
  2. порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними.

Якщо Ви вважаєте, що ваші права були порушені, звертайтесь за консультацією юриста до Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або бюро правової допомоги в Біловодську чи Станиці Луганській. Одержати консультацію можна за телефоном: (06465) 2-29-49  чи на «гарячій» лінії системи БПД: 0 800 213 103.
Всі послуги юриста надаються безкоштовно, їх оплачує держава!