Прес-центр26 квітня 2019, 13:04

Вшанування Чорнобильської трагедії на Марківщині

Сувора і трагічна реальність, яка настала після вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, призвела до іншого сприйняття світу, тому що такої техногенно-екологічної катастрофи людство ще не знало. Чорнобиль став чорною міткою на століття й тисячоліття. 26 квітня 1986 року – трагічна дата, яка назавжди увійшла в історію цивілізації, як одна з найбільших техногенних катастроф. 33 роки виповнюється з того дня, коли у наше з Вами життя увійшло слово з гірким присмаком великої і нечуваної біди –“Чорнобиль”…

Саме сьогодні, урочистою ходою численна марківська громада рушила до пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи, де відбувся мітинг-реквієм на знак вшанування та пам’яті про тих, хто віддав життя у боротьбі з «мирним» атомом.
 Пом’янути загиблих та подякувати ліквідаторам на ЧАЕС прийшли перші керівники району, представники громадських організацій, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, делегації від установ та організацій, учнівська молодь. 
«Ми безмежно вдячні, вам – ліквідаторам аварії, за врятовані мільйони життів, ми ніколи не забудемо тих, кого з нами немає поряд, тих, хто не вагаючись взяв участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Адже без Вашої мужності і відваги катастрофа могла бути набагато масштабнішою.
Нехай ніколи не повториться жах тієї масштабної техногенної катастрофи, нехай залишиться тільки пам’ять про ті моторошні події, яка навчить нас цінувати нашу Землю, природу, мир, спокій та людське життя!» - наголосив у своєму виступі очільник району Ігор Дзюба. Також на мітингу виступили голова районної ради Андрій Лигута, голова ради організації ветеранів і інвалідів «Союз Чорнобиль України Марківського району» Іван Білаш та голова Марківської районної організації ветеранів України ім.. А.І. Єременка Іван Левченко.
Хвилиною мовчання було вшановано світлу пам’ять тих учасників ліквідації, хто врятував світ ціною власного життя.
В пам'ять загиблих під час Чорнобильської аварії та ліквідації її наслідків благочинний Марківського району протоієрей Григорій Акименко відслужив молебень.
На завершення учасники заходу поклали квіти та вінки до пам’ятного знака ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

У районному Будинку культури на всіх учасників заходу очікував тематичний концерт підготований вихованцями Марквської школи естетичного виховання, який став чудовим подарунком в цей пам’ятний день. На початку концерту Листом подяки Луганської облдержадміністрації нагородили Олексія Мишуру, грамоти райдержадміністрації та районної ради було вручено ліквідаторам за високий професіоналізм, мужність і героїзм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та з нагоди 33-х роковин Чорнобильської катастрофи –

Лисака Миколу Івановича

Мельника Юрія Леоновича

Петренка Миколу Анатолійовича

 Чорнобиль практично торкнувся кожного з нас – хвороби, скалічені долі наших рідних, близьких і зовсім невідомих людей, хто ліквідовував наслідки аварії. Чорнобильські дзвони лунають над нами - і того відлуння вистачить ще не на одне покоління. Тож, будемо пильними, і милосердними!