Прес-центр16 серпня 2017, 14:08

Юрій Гарбуз та Ніл Вокер домовились про подальшу співпрацю у відбудові Луганщини

Сьогодні, 16 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз разом з постійним представником ПРООН в Україні Нілом Вокером узяв участь в урочистому відкритті відремонтованого автомобільного шляхопроводу у Сєвєродонецьку.

Автомобільний шляхопровід є важливою транспортно-логістичною артерією, яка з’єднує три найбільші міста підконтрольної частини Луганщини: Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне.

Через довготривалу експлуатацію, пересування військової техніки та обстріли, яких зазнало місто у 2014 році, об’єкт отримав суттєві пошкодження. Було зруйновано асфальтобетонне покриття, пошкоджені залізобетонні поручні та несучі конструкції мосту, оголена арматура несучих залізо-бетонних конструкцій. Внаслідок цього рух автотранспорту по шляхопроводу був обмежений через небезпеку.

У березні 2017 року ПРООН за фінансової підтримки уряду Японії розпочала капітальний ремонт об’єкту. Були відремонтовані та посилені опори шляхопроводу і плити покриття. Повністю замінено асфальтове покриття, у тому числі під’їзних до об’єкту доріг. На шляхопроводі також була встановлена гідроізоляція та сучасна автономна система освітлення, яка працює на енергії сонця та вітра. Бюджет будівельних робіт склав 300000 доларів США.

«Унаслідок бойових дій на території Луганщини понад 80% дорожнього покриття було зруйновано. Ми виділили 265 млн грн обласних коштів на будівництво доріг і мостів у 2016-2017 роках. Але цього катастрофічно не вистачає. Я дякую за допомогу пану Нілу Вокеру, Програмі розвитку ООН в Україні та Уряду Японії у відновленні дорожньо-транспортної інфраструктури Луганської області», – зауважив Юрій Гарбуз.

У свою чергу пан Ніл Вокер наголосив: «Хочу подякувати Юрію Гарбузу за допомогу і партнерство у відновленні дорожньої та соціальної інфраструктури регіону. Так само важливо наразі підтримати малі та середні підприємства, що забезпечать сталий розвиток Луганщини. Сподіваюсь, що завдяки нашим спільним зусиллям нам вдасться це зробити».

Відновлення об'єкта призведе до збільшення транспортної потужності дороги до 8000 машин на добу. Це означає зростання обсягів виробництва, створення додаткових робочих місць на місцевих підприємствах, поліпшення логістики та транспортного сполучення в області.