Прес-центр25 липня 2019, 09:07

З липня діють нові податки на міжнародні пересилання

—  Я часто здійснюю покупки в зарубіжних інтернет-магазинах. Які нові податки введено на пересилання товарів із-за кордону?  (Олег, працівник комунальних служб)

Відповідає юрист Міловського місцевого центру безоплатної правової допомоги Ірина Власенко:

—  Дійсно, з першого липня введено нові правила: згідно ст. 191.1.1,3 ПКУ, якщо ціна товару (так звана «фактурна вартість» міжнародного відправлення), що надходить від одного відправника одним несупроводжуваним пересиланням фізичній особі в Україну, становить більш ніж еквівалент в 100 євро (що визначається за курсом валюти відповідно до ст. 191.1.5 ПКУ та ст. 391.1), одержувач має сплатити додаткові кошти у вигляді ПДВ у розмірі 20% від суми, що перевищує безмитний ліміт в 100 євро (при вартості замовлення від 100 до 150 євро), а якщо вартість перевищує еквівалент в 150 євро, то додатково до 20% ПДВ ще й здійснити розмитнення у розмірі 10% мита від суми, що перевищує 150 євро вартості товару.

Наприклад, вартість міжнародного пересилання згідно платіжних документів еквівалентна 180 євро. Отримувач має сплатити 20% ПДВ з 80 євро (що становитиме 16), та 10% «ввізного мита» з суми, що перевищує 150 євро, тобто 10% від 30 євро (ще 3). Разом це складатиме 16+3=19 євро податків (в національній валюті).

Одержувач пересилання може за власним бажанням самостійно оформити митні документи, заповнивши стандартну форму М-16, та отримати пересилання після проведення митних процедур, чи довірити цю роботу агенту кур'єрської служби за окрему доплату. В останньому випадку процедура значно спрощується та не потребує особистого втручання, необхідно лише надіслати агенту електронною поштою скан-копії чи фотографії перших двох сторінок паспорту, ІНН та банківської квитанції або чеку про оплату товару, або іншого документу, що підтверджує вартість відправлення, і очікувати пересилання, як зазвичай, а додаткові кошти сплатити під час отримання.

Додаткові подробиці щодо міжнародних пересилань а також перевезення багажу та вантажів фізичними та  юридичними особами чи ФОП можна дізнатись на офіційному сайті Державної фіскальної служби України: http://sfs.gov.ua/baneryi/mitne-oformlennya/vijdjayuchim-v-ukrainu/opodatkuvannya-tovariv--scho/