Прес-центр13 квітня 2020, 16:04

За період карантину СБУ викрила 154 агітатори, які поширювали фейки про коронавірус, та заблокувала дві тисячі інтернет-спільнот

У період дії карантинних обмежень через пандемію COVID-19 Служба безпеки України виявила 154 агітатори, які поширювали фейки про коронавірус. СБУ також заблокувала понад дві тисячі відповідних інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 700 тисяч підписників.

Кіберфахівці Служби постійно аналізують інтернет-контент подібної тематики, який здебільшого поширюється з російського інформаційного простору. Він спрямований на  створення штучної паніки або містить заклики до порушення умов карантину.

Зокрема, серед виявлених 154 осіб Служба вже встановила 8 інтернет-агітаторів, які цілеспрямовано діяли за завданням російської сторони. Такі агітатори працювали в Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні та Києві. Щодо них, то слідчі СБУ розпочали кримінальні провадження за статтями 109 і 110 Кримінального кодексу України. Тобто за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Інформація про інших 146 осіб спрямована до Нацполіції. Третина з них вже притягнуті до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку чи порушення громадського порядку.

Так, Служба безпеки України у Донецькій та Луганській областях викрила п’ятьох місцевих мешканців, які на власних сторінках соціальних мереж розповсюджували фейкову інформацію про епідемію COVID-19 в Україні.

На Луганщині співробітники спецслужби встановили, що мешканець Сєвєродонецька в спільнотах Фейсбуку розповсюджував інформацію про розміщення евакуйованих з Уханю українців на території Луганщини, створював панічні чутки серед місцевого населення, закликав до активних заходів протидії процесу так званої «евакуації» до Луганської області. Загальна чисельність користувачів соціальних мереж, які були ознайомлені з провокаційною публікацією, сягнула приблизно 80 тисяч та викликала у мережі інтернет значний резонанс.

Ще двоє жителів Біловодська та Лисичанська на власних сторінках соцмереж розміщували фейки щодо 80-відсоткових знижок на продукти харчування в одній з мереж супермаркетів та кількісні показники захворювання на вірус в регіоні.      

У Слов’янську оперативники також викрили  двох місцевих мешканців, які у декількох спільнотах Фейсбуку розміщували неправдиву інформацію щодо кількості хворих на коронавірус, медичного обслуговування літніх людей,  заборону звертатися до лікарів через низькі шанси на одужання  та проведення карантинних заходів на Донеччині.

Таким чином усі  фігуранти нагнітали панічні настрої серед населення та намагалися дестабілізувати ситуацію в регіоні.

За матеріалами Служби безпеки України поліцейські склали п’ять протоколів про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173-1 (поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку) КУпАП.

Наразі матеріали справ скеровані на розгляд до судових органів.

За інформацією пресслужби ГУ СБ України в  Донецькій та Луганській областях