Прес-центр22 травня 2020, 13:05

ЗАПОВНЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДЕКЛАРАЦІЙ У 2020 РОЦІ

У нас запитали: які зміни у декларуванні в цьому році?

Відповідає заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Потоцька:

19 березня 2020 року оприлюднено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про запобігання корупції”» № 524-ІХ, який набрав чинності 20 березня 2020 року.

Цим законом змінено правила подання щорічних декларацій за 2019 рік, а саме: звужено коло суб’єктів декларування та перелік об’єктів декларування. За 2019 рік не потрібно подавати щорічну декларацію працівникам патронатних служб (перелік посад визначено у ст. 92 Закону «Про державну службу»), за виключенням радників, помічників, уповноважених, прес-секретаря Президента України та помічників суддів.

У щорічній декларації, декларації після звільнення та кандидата на посаду відтепер не потрібно зазначати:

  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • належність до національних публічних діячів;
  • зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;
  • об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;
  • членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;
  • трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;
  • криптовалюти;
  • банківські та інші установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.

Також внесені зміни до Закону України «Про запобігання корупції», згідно з якими у 2020 році продовжено до 1 червня термін подання щорічних декларацій та декларацій після звільнення.

Крім того, суб’єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію перед звільненням або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у зв’язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші права було порушено, Ви завжди можете звернутись за юридичною допомогою до:

  • Біловодського бюро правової допомоги за тел. (06466) 9-12-78;
  • Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за тел. (06465) 2-29-49, 099 460 93 68;
  • на «гарячу» лінію системи 0800 213 103.

Це безоплатно, оперативно та професійно. Згідно з Законом, всі послуги юриста оплачує держава!