Прес-центр13 грудня 2018, 15:12

Засідання Ради регіонального розвитку в Марківській Райдержадміністрації

Сьогодні, 13 грудня, під керівництвом голови Марківської райдержадміністрації Ігоря Дзюби відбулося перше засідання районної Ради регіонального розвитку, мета якої створення налагодження співпраці органів державної влади та органів місцевого самоврядування району, спільного визначення стратегічних та поточних напрямків розвитку Марківського району.

У засіданні взяли участь голова районної ради Андрій Лигута, голови селищної та сільських рад, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, інших органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, сільськогосподарських господарств, представники засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання Ради Ігор Дзюба нагадав, що 12 листопада поточного року Президент України Петро Порошенко провів щорічну Раду регіонального розвитку, на якій представникам влади всіх рівнів було доручено розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Головна мета ради регіонального розвитку дати можливість підвести підсумки зробленого та акцентувати увагу на найважливіших питаннях подальшого розвитку району.

Для аналізу стартової ситуації з урахуванням специфіки кожної галузі району, кожного його населеного пункту до слова запросили начальника відділу економічного розвитку і торгівлі районної державної адміністрації Наталю Мартинюк, яка презентувала присутнім основні здобутки та реалізовані ініціативи за 2014-2018 роки. «Незважаючи на нелегкі умови, в яких зараз знаходиться наш район, робота органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування  була спрямована на покращення та відновлення  інфраструктури, створення належних умов функціонування закладів охорони здоров’я, освіти та культури. Протягом 2014-2018 років у Марківському районі за бюджетними програмами реалізовано 242 програми на суму 52 284,6 тис.грн. Проводилася робота по залученню  коштів з різних джерел фінансування: а саме: державного бюджету, обласного та коштів міжнародної технічної допомоги» - зауважила доповідачка. Останні роки особливо актуальним та важливим стало залучення коштів міжнародної технічної допомоги. Нехай це інколи зовсім невеликі кошти, але вони працюють на розвиток нашої громади. Робота в цьому напрямку проводиться разом з громадськими формуваннями району. Всього за звітний період освоєно коштів на загальну суму 4,3 млн грн. У рамках  реалізації проекту «Безпека та правосуддя в Україні» за рахунок коштів ПРООН  реалізовано 5 мікропроектів на суму близько 1 млн. грн. Також Наталя Мартинюк зауважила, що в 2018 році  в районі розпочата робота з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад. Намір об’єднатися виголосили Марківська селищна рада та 4 сільські ради. Робота в цьому напрямку буде продовжена після стабілізації ситуації в регіоні.

Наступним питанням до уваги присутніх були надані звіти підсумованої роботи у передових агроформуваннях району, доповідали заступник керуючого приватного акціонерного Товариства «Агротон»Північний регіон» Сергій Григоренко та директор СТОВ «Агрофірма «Марківське» Олександр Палазюк.

В свою чергу керівник апарату райдержадміністрації Костянтин Тищенко запропонував до уваги присутніх перспективний План розвитку району на 2019-2021 роки. Тож, доповідач окреслив важливі стратегічні цілі, які ставить перед собою районна влада на 2019-2021 роки. Серед них, зокрема, – ремонт доріг, сприяння розвитку підприємств та створення нових робочих місць, впровадження перспективних проектів розвитку інфраструктури району (зі змістом детального звіту можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Марківської РДА). 

На завершення засідання Ради голова райдержадміністрації Ігор Дзюба зазначив, що завданням Ради саме й буде реалізація нових пріоритетів державної регіональної політики, ефективне використання внутрішнього потенціалу нашого району, стимулювання і підтримка місцевих ініціатив. Такі обговорення є лише початком для подальшої роботи в результаті якої буде сформований перспективний План розвитку територій Луганської області на 2019-2021 роки. Він має стати частиною єдиного перспективного Плану розвитку України.