Прес-центр26 квітня 2018, 14:04

Чорнобиль не має минулого

В історії нашого народу чимало скорботних та пам’ятних дат, спогади про які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня, день страшної техногенної катастрофи в історії людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Сьогодні з нагоди відзначення 32-х роковин Чорнобильської катастрофи марківська громада взяла активну участь в заходах з вшанування подвигу ліквідаторів аварії.

Розпочалися вони ходою, яка рушила від райдержадміністрації до пам’ятного знаку героям Чорнобиля, де відбувся Мітинг-реквієм.

На знак вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих внаслідок катастрофи, які врятували світ від ядерної катастрофи, слова вдячності адресував присутнім голова райдержадміністрації Ігор Дзюба: «Відлуння біди стихне ще не скоро. Її наслідки відчують на собі і майбутні покоління. Проте, ми маємо з оптимізмом дивитися у майбутнє, вчитися на помилках, зробити все можливе, аби подібне не повторилося, берегти тих, хто жертвував своїм життям, здоров’ям, рятуючи світ. Ми, марківчани, з глибокою шаною схиляємо голови перед учасниками-ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС за подвиг, під час якого вони втратили своє здоров’я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії і захистили, тим самим, не лише Українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки».

У заході також взяли участь голова районної ради Андрій Лигута, військовий комісар Марківського ОРВК Юрій Шемякін, голова громадської організації «Марківська районна організація ветеранів України ім. А.І. Єременка» Іван Левченко, благочинний Марківського району Протоієрей батюшка Григорій, представники органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій району, учнівська та студентська молодь.

До своїх «побратимів» зі словами вдячності зверннувся голова громадської організації «Ветеранів і інвалідів Союз Чорнобиль України» Марківського району Іван Білаш,

який зазначив, що кожної години нещадний атом підриває здоров'я тих, хто за позовом серця заради благополуччя і безпеки кожного із нас працював на забруднених територіях. Ми йшли на цей подвиг за покликом серця, не думаючи про нагороди, відзнаки та пільги.

За самовіддану працю, мужність і героїзм, проявлені при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, значний внесок у патріотичне виховання молоді та з нагоди 32-х роковин Чорнобильської катастрофи грамотами райдержадміністрації та районної ради нагородили Миколу Крупку, Миколу Меженського та Тимофія Меженського. Нагороди, Почесні грамоти, герої-ліквідатори отримали й від Марківського ОРВК, серед них Сергій Грушко, Петро Косенко та Іван Сич.

Разом із ліквідаторами та учасниками мітингу, керівники району вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника героям-ліквідаторам.