Прес-центр18 червня 2019, 14:06

Міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа (#МРКП)

Міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа (#МРКП) для правників України позиціонується її учасниками як «територія свободи та персонального саморозвитку»,  своєрідний «хаб» інформації та фахівців з суміжних та ближчих областей, генерування ідей та поширення кращих та інноваційних практик, мережа правових знань, майданчик для спілкування та мережування між людьми, об’єднаними спільними ідеями у сфері права та правосуддя. В Україні ці платформи утворені у п’яти містах – Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові та Києві. Їх створення відповідає середньостроковому плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

Платформа поєднує фахівців, що мають унікальний досвід та бажання його поширити. Цей досвід охоплює різні сфери правничої діяльності: налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування, моніторинг правових потреб громад, створення мережі параюристів, реалізація комунікативних заходів для різних цільових аудиторій щодо права на безоплатну правову допомогу, напрацьована практика моніторингу якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та багато іншого.  Напрямами діяльності комунікаційної платформи встановлені такі, як розвиток партнерств та мережування на міжрегіональному рівні, вивчення правових потреб громад, збір кращих практик у сфері права та правосуддя та їх поширення до різних цільових груп, вивчення потреб професійних спільнот системи БПД та зацікавлених сторін у навчанні та розвитку, проведення правопросвітницьких заходів та комунікаційних заходів для громадськості на базі платформ.

Працівники МРКП у складі регіональних місій вже провели анкетування та інтерв’ю працівників майже усіх регіональних та місцевих центрів БПД, а також понад сотні бюро, охопивши загалом понад 900 представників різних професійних груп в системі #БПД (насамперед керівництва, фахівців відділів правової інформації та консультацій, відділів взаємодії із суб'єктами первинної правової допомоги, менеджерів з якості та інших ключових професійних груп).

Під час місій вивчалися питання ефективності організації надання безоплатної правової допомоги з урахуванням особливостей регіонів, рівень взаємодії з органами місцевого самоврядування та місцевою владою, депутатами місцевих рад, територіальними громадами та громадськими організаціями, іншими зацікавленими сторонами, проблемні питання та методи їх вирішення, інноваційні практики, які можуть бути поширені на місцевому та національному рівнях, потреби у професійному навчанні та розвитку персоналу тощо. Також вони  визначили пріоритети та подальші першочергові кроки. Заходи місії відбулись за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні»