Прес-центр25 березня 2019, 17:03

Шановні жителі Марківського району!

            У зв'язку з різким загостренням оперативної обстановки з пожежами по Марковському району Марківська райдержадміністрація та Марківський МРВ ГУ ДСНС України в Луганській області змушені звернутися до Вас через засоби масової інформації. На сьогоднішній день різко збільшилася кількість пожеж. Так званий «людський фактор» продовжує залишатися основним джерелом небезпеки для життя і здоров'я людей, так як більшість громадян досі ще не може адекватно оцінити небезпеку вогняної стихії і має низький рівень протипожежних знань.

            Причиною цих пожеж є необережне поводження з вогнем: кинута в траву тліюча сигарета, не погашені сірник або ще якесь інше джерело займання, а також пожежа внаслідок розведення багаття для спалювання сухого бадилля, сміття, що призводить до вигорання трави та очерету на великій площі. Також не можна виключати, що навмисно здійснюються підпали сухої трави з певною метою.

            Нагадуємо, що в Україні за знищення, пошкодження або випалювання рослинності передбачена і кримінальна відповідальність (ст. 245 КК України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу», яка тягне покарання до 10 років позбавлення волі). За випалювання сухої трави, очерету, розведення багать у лісових масивах законодавством передбачена певна адміністративна відповідальність (ст. 77 Кодекс України про адміністративні правопорушення «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах» - передбачає штраф у розмірі від 5 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; і ст. 77-1 Кодекс України про адміністративні правопорушення «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» - передбачає штраф у розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

            Подумайте про себе і про своїх близьких. Пожежа в будинку або на відкритій території - страшне видовище, а смерть у вогні - страшна і болісна. Ми сподіваємося на вас, віримо, що ви не залишитеся осторонь від запобігання пожежі в своєму будинку, в будинку своїх близьких. Ціна такого легковажності може бути величезною. Не дайте перетворити вулиці, ліси, парки нашого району, в попелища.

 Кожен громадянин повинен дотримуватися правил пожежної безпеки!!!