Прес-центр12 листопада 2019, 13:11

Відбулось засідання районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми

12 листопада 2019 відбулось засідання районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми, яке очолила в.о. голови Марківської районної державної адміністрації Олена Цовма. Вона  ознайомила  учасників з планом проведення засідання координаційної ради та зазначила, що торгівля людьми, домашнє насильство – є одними  із найважчих злочинів проти людини, тому необхідна системна і злагоджена робота усіх суб’єктів у Марківському районі, які можуть та повинні протистояти цьому ганебному явищу, досягнути позитивного результату у боротьбі з цим.

У засіданні взяли участь представники структурних підрозділів райдержадміністрації, правоохоронних органів, державних установ, служб, які займаються питаннями сімейної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

В ході роботи засідання розглянули питання щодо виділення кімнати/кімнат для тимчасового цілодобового перебування осіб, потерпілих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.  Дані сім’ї не залишаються поза увагою, фахівцями управління здійснюються обстеження з метою з’ясування обставин вчинення насильства. Жертви насильства направляються на консультації до психологів. Їм надають роз'яснювальну, психологічну допомогу. Перешкоджає та ускладнює розв’язання проблеми виникнення насильства в сім’ї небажання розголошувати її поза межами родини, страх перед стороннім осудом. Подолати проблему можливо лише об’єднавши зусилля усіх соціальних партнерів: органів місцевого самоврядування, соціальних служб, освітніх та медичних закладів. Другим питанням порядку денного було проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в Марківському районі. Як наголосила Олена Олександрівна, метою даної акції є насамперед: привернення уваги громадськості до актуальних питань щодо подолання та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем; активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та організацій різних форм власності щодо викорінення домашнього насильства; формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства. Тож, щорічно, в рамках даної акції, в загальноосвітніх закладах району та Марківському професійному аграрному ліцеї структурними підрозділами райдержадміністрації спільно з Марківським ВП ГУНП в Луганській області проводяться тематичні лекції та виховні заходи. З приводу цього питання присутні охоче долучилися до жвавого обговорення з цього приводу.

За результатами розглянутих питань на засіданні визначено, що необхідно продовжити подальшу роботу з цього питання шляхом реалізації інформаційних, освітніх, правових, соціально-економічних та інших  необхідних заходів.