Прес-центр10 травня 2019, 08:05

Відзначення Дня пам’яті та примирення та 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на Марківщині

Україна у роки Другої світової війни стала головним театром збройного протистояння в Європі. Буквально кожен клаптик нашої Батьківщини переораний бомбами, снарядами, перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров’ю. Тут відбувалися найжорстокіші битви війни і загинуло чи не найбільше бійців та командирів.

74 роки відділяє нас від страшних подій Другої світової війни. Але людська пам’ять безмежна, тому що не маємо права забувати про біль, невимовне горе, втрати наших дідів-прадідів. 9 травня 2019 року, з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та 74-ї річниці  перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, відбулась урочиста хода до місця поховання військових загиблих у Другій світовій війні за участі військовослужбовців Марківського ОРВК, прикордонників, працівників поліції та пожежно-рятувальної частини. Поряд з ними крокували представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій району, громадськості, учнівська молодь, мешканці та гості селища.

Біля Братської могили на честь воїнів-визволителів відбувся мітинг-реквієм. Із словами вдячності до ветеранів війни звернулися голова районної державної адміністрації Ігор Дзюба, голова районної ради Андрій Лигута, голова Марківської районної організації ветеранів України ім. А.І. Єременка Іван Левченко, військовий комісар Марківського міжрайонного військового комісаріату, підполковник Юрій Шемякін, благочинний Марківського округу Протоієрей Григорій Акименко.

У пам’ять про тих, хто не повернувся з війни, а також воїнів, які віддали своє життя, захищаючи Україну, учасники мітингу поклали пам’ятну гірлянду та квіти до меморіалу загиблим односельцям та вшанували хвилиною мовчання.

 На їх честь лунав і військовий салют.

Протягом всього заходу присутніх, що прийшли віддати шану загиблим героям, поливав рясний дощ, який підкреслював духовний стан скорботи в цей пам’ятний день.

Цього дня у всіх населених пунктах району пройшли святкові заходи з нагоди 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Вічна слава загиблим героям і безмежна вдячність усім живим!