Прес-центр13 серпня 2020, 14:08

Забезпечення житлом ВПО, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в рамках державної програми

На державному рівні запроваджено програму, спрямовану на поліпшення житлових умов внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та мають право на позачергове забезпечення житлом.

Забезпечення житлом здійснюється шляхом виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Порядок призначення та виплати грошової компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України».

Дія постанови поширюється на внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо у районах та у період здійснення зазначених заходів та перебувають не менш як один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання.

Призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення вказаній пільговій категорії здійснює уповноважена комісія, створена розпорядженням голови районної державної адміністрації.

Необхідною умовою для призначення грошової компенсації є перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Грошова компенсація зараховується на спеціальні рахунки заявників, відкриті в ПАТ «Державний ощадний банк України» та використовується протягом року на придбання у власність самостійно обраного житла у будь-якому населеному пункті України.

         Згідно з розподілом субвенції, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая, Марківський район отримав 5450004,48 грн цільової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для виплати 6 внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та перебували на квартирному обліку.

Наразі кошти у повному обсязі перераховано на рахунки вказаних осіб та можуть бути використані на придбання у власність самостійно обраного житла у будь-якому населеному пункті України.